Tržište

Dronovima dostavljaju picu na kućnu adresu

Dronovima dostavljaju picu na kućnu adresu
Dronovima dostavljaju picu na kućnu adresu

VELINGTON - Lanac picerija Domino''s namjerava da postane prva kompanija u svijetu koja će uvesti komercijalnu uslugu dostave pice dronovima.

Kompanija "Domino’s pica Enterprises" je izvela danas demonstraciju dostave pižce bespilotnom letjelicom u novozelandskom gradu Oklandu, nakon čega je saopštila da planira da postane prva firma u svijetu koja će uvesti uslugu dostave porudžbina dronom u redovnu ponudu do kraja ove godine, izvještava agencija Rojters.

Dron je razvijen u saradnji sa američkom firmom Flirti i dizajniran je tako da kupcima spusti picu posebnom sajlom. Moći će da leti brzinom od 30 kilometara na sat na visini od oko 60 metara.

Pojedine najveće svjetske kompanije poput Amazona i Gugla planiraju takođe da uvedu isporuke proizvoda dronovima, zbog čega vazduhoplovne vlasti u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Australiji i na Novom Zelandu ublažavaju zakonska ograničenja kako bi omogućile isporuke vazdušnim putem.

Novi Zeland, razvijena, ali relativno rijetko naseljena zemlja bez velikih vremenskih nepogoda, idealan je za testiranje komercijalne upotrebe dronova.

Domino''s, lanac picerija sa sjedištem u SAD-u, razmatra mogućnost testiranja dronova i u Australiji, Belgiji, Francuskoj, Japanu i Njemačkoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije