Tržište

Džinovski krompir stigao do trebinjske pijace

Džinovski krompir stigao do trebinjske pijace
Foto: N.N. | Džinovski krompir stigao do trebinjske pijace
Vesna Duka

TREBINJE - Trebinjac Milo Vidaković uzgojio je u svome selu Baljivac neobično teške krompire pa je ovgodišnji rod bio trostruko veći.

"Dešavale su se rodne i sušne godine, pa pamtimo vrijeme i kada bi nam suša desetkovala dobar dio roda, ali i rodne godine. Ovogodišnji rod je zaista bio nezapamćen jer je u jednoj dolini, gdje sadim krompir, pod svakom cimom bio barem jedan težak preko kilogram, a bilo je i do dva kilograma u jednom krompiru", kaže Milo za "Nezavisne", koji je i poznati proizvođač meda.

Kada smo ga ugledali s krompirom na trebinjskoj pijaci, najprije smo pomislili da slaže vekne hljeba umjesto krompira, a oko njega se narod okupljao u nevjerici, podižući krompir i čudeći se.

Milo ih je uredno slagao i vagao, pa je za tri krompira vaga pokazala pet kilograma, a za sedam komada cijelih deset kilograma - i tako redom.

Kaže da krompir nije ničim posebno tretirao, osim što je u poljoprivrednoj apoteci kupio novu sjemensku sortu, takozvanu agriju. Ispostavilo se da joj godi hercegovačka crnica, ali joj je, dodaje Milo, i kiša pala baš onda kada je trebalo, jer u njegovom selu niti ima izvora vode, niti bilo kakvog drugog sistema za navodnjavanje.

"Rijetke su ovakve godine u mome selu, ali i inače u Hercegovini, pa su i prinosi na njivama, ali i med u pčelinjacima, bili rekordni, što se, po kazivanju starih ljudi koji više pamte, dešava jednom u nekolike decenije", rekao nam je Milo.

Kaže da je jedna zasađena dolina ove godine "dala berićeta" za tri naredne, te da je kiša koja je pala u pravo vrijeme barem uduplala rod.

"Sudeći po mome pamćenju, ali i po pamćenju onih starijih, dabogda da se ovakva godina ponovi za pedeset godina", reče nam na kraju Milo, ali i dodade da je on zadovoljan i "običnim godinama", od kojih nijedna neće u potpunosti izdati kod vrijednog domaćina.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije