Tržište

ECB odbila da najstarijoj banci produži rok za spasavanje

ECB odbila da najstarijoj banci produži rok za spasavanje
ECB odbila da najstarijoj banci produži rok za spasavanje

RIM - Akcije najstarije banke na svijetu, Monte dei Paski di Sijena, pale su danas za više od deset odsto, nakon vijesti da je Evropska centralna banka (ECB) odbacila njen zahtev za produženje roka za prikupljanje dodatnog kapitala.

Akcije italijanske banke Monte dei Paski su pale za 11,42 odsto, prenosi agencija Frans pres, i dodaje da bi danas trebalo da bude održan sastanak upravnog odbora banke, pošto su se pojavile spekulacije da je vlada u Rimu spremna da interveniše i da dokapitalizuje posrnulog kreditora.

Banka je u srijedu zatražila dodatne dvije nedjelje za pronalaženje novih finansijskih sredstava, navodeći tom prilikom da je politička nestabilnost prouzrokovana ostavkom premijera Matea Rencija, zastrašila investitore.

Monte dei Paski, treća najveća italijanska banka, nastoji da prikupi pet milijardi evra kapitala i zbog toga je zatražila produženje roka kako bi od kraja decembra do sredine januara pronašla nova sredstva.

Od početka ove godine, izgubila je gotovo 85 odsto svoje tržišne kapitalizacije, a na stres testovima Evropske bankarske agencije (EBA) iz jula je imala najgore rezultate od svih banaka u evrozoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije