Tržište

EU Dojče banci: Sami ste krivi, riješite sad

EU Dojče banci: Sami ste krivi, riješite sad
EU Dojče banci: Sami ste krivi, riješite sad

BRISEL - Šef Evrogrupe Jerun Dajselblum upozorio je njemačku Dojče banku da će morati da riješi sopstvene probleme.

On je poručio da najveća njemačka banka mora da preživi bez državne pomoći.

Dajselblum je, takođe, kritikovao zahtjev američkih vlasti za dobijanje odštete od Dojče banke u iznosu od 14 milijardi dolara, nazivajući tu sumu previsokom, prenosi agencija Frans pres.

"Sama kompanija (Dojče banka) mora dovesti stvari u red. U Evropi je sada zakonski definisano da banke moraju same da rješavaju sopstvene probleme", rekao je Dajselblum uoči sjednice holandskog parlamenta u Hagu.

"Zahtjev za isplatom odštete u iznosu od 14 milijardi dolara apsolutno znači da će problem sada biti pogoršan i da će morati da budu preduzete dodatne mjere kako bi se ojačao bilans stanja Dojče banke", poručio je on.

Nakon vijesti da pojedini klijenti povlače novac sa računa, akcije najvećeg njemačkoj zajmodavca, Dojče banke, dramatično su pale u petak na Frankfurtskoj berzi, povukavši za sobom i ostale evropske banke i svjetske berze.

Investitori su reagovali na vijest da američko Ministarstvo pravde (DoJ) potražuje od Dojče banke 14 milijardi dolara, kao i na protivrječne izvještaje njemačkih medija o tome da će Berlin pružiti pomoć uzdrmanoj banci ako bude potrebno, što je od ponedjeljka počelo da potkopava tržišnu vrijednost te finansijske institucije, prenosi Frans pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije