Tržište

Godišnja inflacija u EU blago usporila u novembru

Godišnja inflacija u EU blago usporila u novembru
Foto: N.N. | Godišnja inflacija u EU blago usporila u novembru

LUKSEMBURG - Godišnja stopa inflacije u Evropskoj uniji je s 2,2 odsto u oktobru opala na 2,0 odsto u novembru ove godine. U istom razdoblju godinu dana ranije stopa inflacije iznosila je 1,8 odsto, objavio je u ponedjeljak Evrostat, statistički ured Evropske unije.

Godišnja stopa inflacije u evrozoni iznosila je 1,9 odsto u novembru ove godine, dok je mjesec ranije bila 2,2 odsto. Stopa inflacije  u evrozoni u novembru 2017. godine iznosila je 1,5 odsto.

Najniže godišnje stope zabilježene su u Danskoj 0,7 odsto, Irskoj 0,8 odsto i Portugalu 0,9 odsto, dok su najviše godišnje stope zabilježene u Estoniji, Mađarskoj i Rumunjskoj od po 3,2 odsto.

U poređenju sa oktobrom ove godine, godišnja inflacija je u mjesecu studenom opala u dvadeset i pet zemalja članica, u jednoj je zemlji ostala stabilna, a u jednoj porasla.

U oktobru ove godine najveći uticaj na godišnju stopu inflacije u evrozoni imao je rast cijena energenata, i to za 0,88 postotnih bodova, zatim cijena usluga za 0,57 bodova, cijena hrane, alkohola i duhana za 0,38 bodova, te neenergetske industrijske robe za 0,11 postotnih bodova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije