Tržište

Gradski inspektori kontrolišu i meso domaćih proizvođača

Gradski inspektori kontrolišu i meso domaćih proizvođača
Foto: N.N. | Gradski inspektori kontrolišu i meso domaćih proizvođača

BANJALUKA - Gradski inspektori, nakon kontrole uvoznog mesa, su počeli kontrolu farmi, klaonica, mljekara i ribnjaka domaćih proizvođača na području grada, potvrđeno je u Odjeljenju za inspekcijske poslove.

Pojasnili su da će tokom inspekcije biti kontrolisana ispravnost mesa, jaja, ribe i mlijeka.

Dodaju da će uzeti uzorci biti kontrolisani na nivo prisutnosti antibiotika, hormona, teških metala, pesticida i drugih štetnih materija.

"Prošle sedmice izvršili smo kontrolu mesa iz uvoza, a ove krećemo sa domaćim proizvođačima", rekao je Janko Kecman, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Istakao je da su u pitanju redovne kontrole koje se sprovode planski sa ciljem preventivnog djelovanja i rade se nekoliko puta godišnje prema programu koji donosi Kancelarija za veterinarstvo BiH.

"Uzorci se šalju u laboratorije u Banjaluci, Beogradu, Sarajevu i Mostaru, a rezultati se očekuju za mjesec dana", objasnio je Kecman.

Dodaje da, prema proceduri, u slučaju da neki od uzoraka bude pozitivan, inspektori pokreću istragu i ponavljaju kontrolu.

"Ako je uzorak i u ponovnoj kontroli pozitivan, zabranjuje se dalja proizvodnja", kazao je Kecman.

Prošle sedmice su gradski inspektori sa predstavnicima Instituta za javno zdravstvo i Instituta "Vaso Butozan" uzeli uzorke mesa iz uvoza u tržnim centrima na području grada.

Tadašnje kontrole su pokrenute poslije medijskih navoda o pojavi mesa od oboljelih krava u Poljskoj.

U gradskoj inspekciji su tada rekli da su, bez obzira na to što je Kancelarija za veterinarstvo BiH ustanovila da na tržištu u BiH nije bilo distribucije i uvoza spornih pošiljaka, htjeli da se dodatnim kontrolama mesa uvjere u kvalitet mesa iz uvoza, iz koje god zemlje dolazilo.

"Rezultati analiza uvoznog mesa na prisustvo antibiotika, kao i bakterija salamonele, stafilokoke i ešerihije očekuju se ove sedmice", rekao je Kecman.

Lazo Šešić, direktor "Mesnice kod Laze", kaže da meso u njegovoj mesnici dolazi od domaćih uzgajivača, te da je prilikom svakog klanja stoke prisutan i opštinski inspektor.

"Inspektor prvo pregleda živu stoku i ne ide dok se klanje ne obavi. Tada pregleda meso, udari pečat i napravi zapisnik i tek tada meso ide u prodaju", kazao je Šešić.

Dodaje da smatra da klaonice treba da budu otvorenije za javnost i da inspektori mogu doći u njih u bilo koje doba da pregledaju meso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije