Tržište

Holanđani kupili Telenor

Holanđani kupili Telenor
Foto: Ilustracija | Holanđani kupili Telenor

BEOGRAD - Telenor grupa potpisala je ugovor o prodaji poslovanja u regionu centralne i istočne Evrope PPF grupi za 2,8 milijardi evra, uključujući i poslovanje u Srbiji.

"Transakcija uključuje mobilne operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji i provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation (TnCo), koji su svi u potpunosti u vlasništvu Telenor grupe", saopšteno je danas iz norveške telekomunikacione kompanije.

Telenor operacije u regionu centralne i istočne Evrope imaju udio od 11,8 milijardi norveških kruna (1,24 milijarde evra), odnosno 9,0 odsto u ukupnim prihodima Telenor grupe, i 4,1 milijardi kruna (432,2 miliona evra) ili oko 8,0 odsto udjela u dobiti prije poreza, kamata, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) u 2017, sa više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih. 

Bord direktora Telenor grupe namjerava da na godišnjoj Skupštini akcionara zatraži odobrenje za distribuciju posebne dividende od 4,40 norveških kruna (0,46 evrocenti) po akciji.

"Prodajom regiona centralne i istočne Evrope pravimo važan korak u pojednostavljivanju i fokusiranju Telenorovog portfolija na regione gdje vidimo najjači potencijal za kreiranje vrijednosti. Nakon ove transakcije, Telenor će imati integrisane fiksne i mobilne operacije u Skandinaviji, i jake mobilne pozicije u Aziji", kaže Sigve Breke, predsjednik i generalni direktor Telenor grupe.

Breke dodaje da Telenor grupa vjeruje da je holandska kompanija PPF, sa iskustvom koje ima u regionu i u sektoru telekomunikacija, dobar novi vlasnik Telenorovih operacija u ovom dijelu Evrope.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno- istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije. Ova investiciona grupa je 2012. godine preuzela kompanije "O2" iz Češke od Telefonike, a početkom ove godine je kupila i Novu Broadkasting Grupu u Bugarskoj.

"Ovom kupovinom, PPF grupa proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operator srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije", kaže Ladislav Bartoníček, predstavnik PPF grupe odgovoran za sektor telekomunikacija. 

Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka Telenora u Srbiji je izjavila da kompanija posle 11 godina rada u Srbiji danas ulazi u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će njihove operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate PPF grupi.

"Ponosni smo na sve što smo do sada postigli, a pogotovo na činjenicu da smo lider u prihodima na tržištu sa tri miliona korisnika širom Srbije. PPF grupa ima jasan cilj za razvoj telekomunikacionog portfolija, a Telenorovo poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno je za njegovo ostvarenje. Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima", rekla je ona.

Strane u procesu su se dogovorile o odloženom plaćanju dijela dogovorene vrijednosti transakcije, gdje će 400 miliona evra biti isplaćeno na četiri godišnje rate.

Transakcija zahtjeva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine. Od prvog kvartala 2018. operacije u regionu centralne i istočne Evrope tretiraće se da su u "procesu prodaje" i neće biti uključene u naredne finansijske izveštaje Telenor grupe. 

Procjenjuje se da će transkacija rezultirati knjigovodstvenim dobitkom poslije poreza u iznosu 3,0 milijarde norveških kruna (316 miliona evra), koji će biti evidentirani poslije završetka transakcije. 

Mobilne operacije u regionu centralne i istočne Evrope bile su u vlasništvu Telenora 25 godina. Na mađarsko tržište je kompanija ušla 1994. godine kupovinom Panona, i kasnije proširila prisustvo u regionu pokretanjem mobilnih usluga u Crnoj Gori 1996, i kupovinom Mobi 063 u Srbiji 2006. godine. Telenor je 2013. kupio kompaniju Globul u Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije