Tržište

Huawei prestigao Apple, prvi put je na drugom mjestu po globalnoj prodaji

Huawei prestigao Apple, prvi put je na drugom mjestu po globalnoj prodaji
Foto: Ilustracija | Huawei prestigao Apple, prvi put je na drugom mjestu po globalnoj prodaji
Agencije

Sedam godina nakon što je ušao u tržišnu trku na polju smartfona, Huawei sada prodaje više telefona širom svijeta nego Apple.

Prema najnovijem istraživanju Counterpoint Researcha, veliku dominaciju, koju su godinama imali Samsung i Apple na polju prodaje telefona, prekinula je kineska kompanija Huawei, koja sada drži poziciju drugog najvećeg proizvođača telefona.

Counterpoint Research ističe da je prema rezultatima iz juna i jula, Huawei minimalno prestigao Apple. Sugeriše se da je ovo trenutna situacija, jer će se stvari najverovatnije promeniti nakon iPhone 8 objave koja se očekuje naredne nedelje.

Huawei će takođe objaviti nekoliko telefona do kraja godine, ali će isčekivanje i ushićenje koje vlada za novim iPhone modelima prevagnuti na stranu kompanije Apple.

Objašnjavajući ključni kompetitivni razvoj, Counterpoint Research istraživači ističu da je ovo svakako značajno dostignuće za Huawei, koji predstavlja najveći kineski brend sa rastućim globalnim prisustvom. Postignuti rezultati kompanije Huawei se posebno pripisuju konstantnim investicijama u istraživanje i razvoj, zajedno sa agresivnim marketingom i proširenjem kanala prodaje.

Ističe se da slabije prisustvo na tržištima Južne Azije, Indije i Sjeverne Amerike limitira potencijale kompanije Huawei, kako bi se kompanija zadržala na drugom mjestu iza Samsunga. "Huawei je previše zavisan od domaćeg tržišta Kine, gdje uživa vodeću poziciju, kao i od tržišta Evrope, Latinske Amerike i Srednjeg Istoka", ističe Peter Richardson, direktor Counterpoint Researcha. Kada se ova situacija bude promijenila, Huawei može da razmišlja i o jačem i konstantnijem pritisku na dva vodeća proizvođača na smartfon tržištu.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije