Tržište

Hypo grupu čeka siva budućnost

Hypo grupu čeka siva budućnost
Hypo grupu čeka siva budućnost

BEČ - Sadašnjost austrijske "Hypo Alpe Adria grupe" (HAAG) izgleda sivo, a sa deset milijardi evra rizičnih kredita koji čine trećinu bilansne sume i budućnost ove banke izgleda isto tako, piše jučerašnji austrijski "Standard" u analizi stanja ove banke.

Podsjećanja radi, u Austriji je izbila velika afera u vezi s ovom bankom nakon što je austrijska država 2009. godine morala da nacionalizuje banku zbog velikih gubitaka i sumnjivog poslovanja bivšeg rukovodstva. U aferu je uključena i Njemačka, jer je polovinu dionica Hypo banke za 1,63 milijarde evra 2007. godine kupila njemačka LB Bank iz Minhena, koja je zbog ove transakcije pretrpjela ogromne gubitke. Pravosudni organi su se bavili sumnjama na pranje novca, nezakonitu trgovinu oružjem tokom balkanskih ratova i nezakonito prebacivanje novca u poreske oaze.

"Osim ovoga i poslovanje Hypo banke u južnoj Evropi (Balkan) je takođe loše", navodi "Standard".

Inače, ugledni njemački magazin "Die Zeit" je prije nekoliko dana napisao veliki analitički tekst o Hypo skandalu pod naslovom "Zataškavanje umjesto objašnjenja" u kojem detaljno objašnjava i ukazuje na sumnje da postoji namjera da se cijeli slučaj nikad do kraja sudski ne ispita.

Od velikih najava da će istražioci "dvaput preokrenuti svaki dokument kako bi odgovorni bili dovedeni pred lice pravde", došlo se do toga da je glavni istražioc Volfgang Pešhorn, koji je imao iskrenu namjeru da slučaj istraži, zamijenjen je nedavno Georgom Krakovim, drugim istražiocem, za kojeg list navodi da je veliko pitanje da li će se uopšte upustiti u ozbiljno rasvjetljavanje afere.

Naime, list izražava skepticizam da će on željeti da pomogne banci da osudi odgovorne za milijarde težak debakl "kućne banke balkanske mafije", kako nazivaju Hypo.

Hans Androš, bivši ministar finansija Austrije i zamjenik predsjedavajućeg Komisije koja kontroliše državni udio u Hypo banci, za "Die Zeit" kaže da zamjena Pešhorna Krakovim "smrdi do neba". Androš "Die Zeitu" otvoreno govori da česta promjena igrača u rasvjetljavanju skandala "Hypo grupe" više služi da zamagli nego da objasni.

"Mnogi koji se bave rasvjetljavanjem slučaja sada se pitaju šta se želi zataškati kroz promjenu čelnih ljudi koji vode istragu. Ako bi Krakov svoju ulogu makar napola shvatio ozbiljno, slučaj bi morao biti riješen. Ali svi sumnjaju da će to zaista i biti tako. Time bi se otvorila Pandorina kutija", piše "Die Zeit" citirajući anonimnog bivšeg CSI istražioca.

Navodi se da je Pešorn kroz svoju CSI istragu uspio razriješiti 70 odsto onog što je planirao.

"Kod preostalih 30 odsto svi njegovi pokušaji da dođe do objašnjenja razbili su se o zid koji se zove 'Sistem Lihtenštajn i bankarska tajna'. Ovaj sistem poreske oaze nije ni izbliza rasvijetljen. Do sada istražioci nisu uspjeli da bace nijedan jedini pogled u lihtenštajnsku Alpe Adrias Privatbank (AAP). Niko ne može ni da pretpostavi kakve se zastrašujuće stvari tamo nalaze", navodi "Die Zeit".

Kao primjer list navodi trenutno najzanimljiviji slučaj u vezi s Hypo aferom pod nazivom "Projekt 'Trešnja'", vezan za poslove Hypa sa nekretninama u Hrvatskoj, a kroz koji je nastala šteta od 146 miliona evra.

List piše da Pešhorn smatra da je najveća zagonetka u cijeloj aferi zašto ovaj slučaj nije završio optužnicom, iako postoji obilje dokaza.

"Možda se radi o tome da savjetnička firma ASP, koja je posredovala pri poslu, ima brojne kontakte i protekciju na najvišem nivou. ASP je kroz savjetničke usluge na tom poslu zaradila 4,8 miliona evra iako je posao propao", piše list i navodi da je i bivši savezni kancelar Alfred Guzenbauer takođe sa ASP-om poslovno povezan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije