Tržište

Ima li ruskih turista više ili manje?

Ima li ruskih turista više ili manje?
Foto: Ilustracija | Ima li ruskih turista više ili manje?

PODGORICA - Ruski turisti sve više zaobilaze Crnu Goru, objavili su mediji.

"U velikim hotelima na južnom Jadranu u junu je popunjenost bila manja za 30 odsto, zbog toga što su ruski turoperatori poslušali preporuke tamošnjih vlasti i otkazali aranžmane za Crnu Goru. Nažalost, taj trend će vjerovatno biti nastavljen", kaže predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević Purko. "Potrebna je strategija po kojoj nijedna zemlja neće premašiti petinu ukupnog broja aranžmana", tvrdi Ivančević.

Razlog za manji broj turista s velikog ruskog tržišta su pogoršani politički odnosi između Rusije i Crne Gore. Rusi su ljuti zbog uvođenja sankcija službene Podgorice, te ulaska Crne Gore u NATO i drugih političkih poteza, te stižu u znatno manjem broju nego lani.

Međutim, prije nekoliko dana objavljeni su podaci crnogorskog Ministarstva turizma i Nacionalne turističke organizacije (NTO), prema kojima su najbrojniji turisti iz Rusije i Srbije. Tvrdi se da je broj ruskih turista u hotelima četiri puta veći. Prema navodima NTO, turisti iz Rusije su u prvih šest mjeseci ostvarili više od 179.000 noćenja. 

"U junu je zabilježen rast prometa putnika s ruskog tržišta do 22 odsto i rast prometa aviona do 20 odsto", rekla je direktorica NTO Željka RadakKukavičić.

Međutim, mediji tvrde da se u Crnoj Gori žale i ugostitelji. Navodno je potrošnja slaba iako ima turista iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, posebno iz Ukrajine, ali malo troše. Ima i nešto Rusa, onih siromašnijih, u gostima ili kod zemljaka koji su ranije kupili nekretnine ili plaćaju jeftinije apartmane.

(Poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije