Tržište

Jaguar Land Rover teško do radnika i dobavljača iz EU

Jaguar Land Rover teško do radnika i dobavljača iz EU
Foto: Ilustracija | Jaguar Land Rover teško do radnika i dobavljača iz EU

LONDON - Najveći britanski proizvođač automobila "Jaguar Land Rover" počinje primjećivati prve posljedice Brexita jer, ističe njegov čelnik, radnici iz Evropske unije traže bolje uslove u ugovorima, dok su međunarodni dobavljači manje skloni dugoročnom angažmanu na Ostrvu.

Uspješna britanska industrija automobila upozorila je prije prošlogodišnjeg referenduma o članstvu Britanije u Evopskoj uniji da bi gubitak slobodnog i neograničenog pristupa evropskom tržištu mogao narušiti njene lance snabdijevanje i zakočiti njen uzlet. Izvršni direktor "Jaguar Land Rovera" (JLR) Ralf Spet kaže da su se neke od tih bojazni obistinile.

"Ulaganja u Britaniji uključuju dužu proceduru ili su smanjena pa je broj dobavljača koje uspijevamo uvjeriti da dođu u Britaniju danas zapravo višemanje ograničen", navodi Spet.

Paralelno je i potraga za radnicima postala složenija.

"Ljudi koji dolaze u Britaniju žele posebne uslove jer ne znaju hoće li morati otići. Zato očekuju posebne ugovore... U konačnici traže ugovor na duži rok i bolje uslove samo da bi ih nagovorili (da dođu)", pojašnjava Spet.

Poput ostalih britanskih proizvođača automobila, i JLR se suočava s carinama do 10% ako Britanija ne obezbijedi dobre uslove pristupa na evropsko tržište nakon Brexita, što bi ugrozilo održivost proizvodnje u zemlji.

Spet ipak vjeruje da će prevladati zdravi razum i da će Britanija i Evropska unija postići razuman sporazum o razlazu jer političari u n akraju odgovaraju "svojim izbornim jedinicama, svojoj regiji, svome narodu".

"Vjerujem u tu vrstu zdravog razuma... da se nećemo vratiti u mračni srednji vijek u kojem su svi bili protiv svih", ističe čelnik automobilskog diva.

Kompanija je u četvrtak objavila planove prema kojima bi od 2020. godine kupcima trebalo da nude električne i hibridne opcije svih novih vozila. Britanska automobilska industrija tako pokušava konkurisati kompanijama poput "Tesle" i pronaći rješenje za nove zabrane i namete koji stupaju na snagu u nekoliko zemalja. Spet takođe najavljuje da će "Jaguar Land Rover" na matičnom tržištu graditi ekološki prihvatljivije automobile, iako nije želio reći kada, s obzirom na potrebnu bolju infrastrukturu i podršku Vlade. "Jaguarov" prvi električni model IPACE proizvodiće se u Austriji.

(Poslovni.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije