Tržište

Japan otvara tržište za strane radnike

Japan otvara tržište za strane radnike
Foto: N.N. | Japan otvara tržište za strane radnike

HANOJ - Japan se priprema da primi veći broj stranih radnika jer se njegova populacija nalazi na ivici ozbiljnog opadanja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Taro Kono.

Kono je rekao na Svjetskom ekonomskom forumu u Hanoju da će Japan imati koristi od primanja stranaca zato što se broj domaćeg stanovništva smanjuje za pola miliona godišnje usljed starenja populacije i niske stope rađanja.

"Ne možemo održati svoje društvo na taj način. Otvaramo svoju zemlju. Otvaramo svoje tržište rada za strane zemlje", rekao je Kono.

On je dodao da se radi na razvoju nove politike izdavanja radnih dozvola i da treba poželjeti dobrodošlicu svakom ko je spreman da se "asimilira u japansko društvo", prenio je AP.

Japan se tradicionalno opire prihvatanju stranih migrantskih radnika, a povremeno ukida restrikcije tokom ekonomskih turbulencija.

Mnogi Japanci teško prihvataju strance koji ne govore njihov jezik i očekuju da se oni prilagode posebnom načinu ponašanja.

Uprkos tome, milioni stranaca žive u Japanu, uključujući one koji su prošli tehničke programe ili obuku za industrijske grane kojima nedostaje radne snage, poput ugostiteljstva, građevinarstva i brige o starijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije