Tržište

Japanci pucaju od previše posla

Japanci pucaju od previše posla
Japanci pucaju od previše posla

Zemlja koja godišnje ostaje bez oko četiri milijarde dolara zbog onih koji su je svojevoljno odlučili napustiti sigurno nije sretna, iako je jedna od najrazvijenijih.

Japanska državna televizijska kuća NHK je izračunala da toliki gubitak, uzrokuju japanske samoubice, u dobi od 15 od 69 godina, a kakvih je u Zemlji izlazećeg sunca u 2015. bilo oko 23 hiljade.

Da se nisu odlučili na taj čin radili bi do svojih sedamdesetih pa je i jasno odakle zabrinutost zbog svakog izgubljenog života u zemlji u kojoj je stopa suicida među najvišima u svijetu, ali i u kojoj je prosječan životni vijek 83,3 godine. Prošle godine je broj suicida pao ispod 22.000, prvi put u 22 godine, sigurno i zbog novog zakona o protivmjerama suicida.

Iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite govore da ih je od 1998. znalo biti i 30.000, ali rad Kancelarije za sprečavanje samoubistava od 2005. utiče na promjenu trenda.

Razlozi suicida su nepovoljni ekonomski uslovi, nezaposlenost, stres na poslu, promjena porodičnih odnosa, depresija, kao i zdravstvene teškoće.

Poseban je problem visoka stopa samoubica kod najmlađih, do 20 godina, među kojima su i oni koji su tek stupili u svijet rada. I oni prerano ‘pucaju’ ispadajući žrtvama sindroma karoshi, tj. smrti uzrokovane radnom opterećenošću. Prošlogodišnja  studija pokazala je da u 12 odsto japanskih firmi pojedinci imaju i više od 100 prekovremenih sati mjesečno.

(Poslovni.hr.)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije