Tržište

Kina pooštrava pravila o podizanju novca u inostranstvu

Kina pooštrava pravila o podizanju novca u inostranstvu
Foto: Ilustracija | Kina pooštrava pravila o podizanju novca u inostranstvu

PEKING - Kineska regulatorna agencija za devizno poslovanje u subotu je postrožila pravila o podizanju novca u inostranstvu s kineskih bankovnih kartica kako bi stala u kraj pranju novca, finansiranju terorizma i izbjegavanju plaćanja poreza.

Državna agencija za devizno poslovanje je saopštila da će ukupna količina novca koju jedna osoba može podići u inostranstvu tokom jedne godine sa svih svojih kartica biti ograničena na 100.000 juana (oko 15.300 američkih dolara), izvještava Sinhua.

Ukoliko pojedinac pređe ovu godišnju granicu u jednoj godini, njemu ili njoj će biti onemogućeno da podiže novac u inostranstvu tokom te i naredne godine.

Od 2003. godine gornja granica za podizanje novca u inostranstvu je bila 100.000 juana godišnje po kartici. Nova pravila će pomoći u "sprečavanju kriminalaca da podignu veliku svotu novca s različitih kartica u različitim bankama," kazali su iz agencije.

Tokom 2016. godine, 81 odsto isplata gotovine u inostranstvu je bilo ispod 30.000 juana, što znači da nova pravila neće smetati ispunjavanju normalnih finansijskih potreba i da će stati u kraj ilegalnim aktivnostima.

Nova pravila stupaju na snagu 1. januara 2018. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije