Tržište

Kina se žalila STO zbog novih američkih sankcija

Kina se žalila STO zbog novih američkih sankcija
Foto: AP | Kina se žalila STO zbog novih američkih sankcija

PEKING - Kina je u ponedjeljak pokrenula postupak u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) u vezi s namjerom SAD da uvede dodatne carine za kinesku robu sa godišnjim obimom od 200 milijardi dolara, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine Kine.

„Kina je 16. jula podnijela tužbu STO u vezi sa predloženim mjerama za nametanje dodatnih carina za kinesku robu koju uvoze SAD u vrijednosti od 200 milijardi dolara (godišnje)“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Uzajamne povećane carine između SAD i Kine stupile su na snagu 6. jula ove godine. SAD su uvele uvoznu carinu od 25 odsto na uvoz 818 vrsta robe iz Kine ukupnog obima od 34 milijarde dolara godišnje. Kao kontrameru, Kina je istog dana nametnula 25 odsto carine na uvoz američke robe u istom obimu.

Prošle nedjelje su američke vlasti objavile svoju namjeru da uvedu dodatne carine od 10 odsto na robu iz Kine sa godišnjim obimom isporuke od 200 milijardi dolara. Ministarstvo trgovine Kine je američke akcije nazvalo neprihvatljivim i saopštilo da Kina namjerava da hitno uputi dodatnu tužbu STO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije