Tržište

Kvadrat stana za 1.250 KM u Banjaluci samo pusti san

Kvadrat stana za 1.250 KM u Banjaluci samo pusti san
Foto: N.N. | Kvadrat stana za 1.250 KM

BANJALUKA - Prosječna cijena stana u Republici Srpskoj u prvoj polovini ove godine iznosila je 1.251 KM po metru kvadratnom, dok je prosječna prodajna cijena kuće iznosila 45.223 KM, pokazuju podaci Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP), a koji su javno dostupni u registru cijena nepokretnosti.

Međutim, kako nam je rečeno u agencijama koje se bave prometom nekretnina, bez obzira na to koliko se trudili da pronađete, stanova i kuća po prosječnoj cijeni nema u glavnom i najvećem gradu Republike Srpske, a u kojem je za pola 2018. godine ubjedljivo najviše trgovano nekretninama.

Nema ih ni u drugim većim gradovima, pa je prema riječima Dragana Milanovića, direktora "Remax Direkt nekretnina" iz Banjaluke, taj podatak neupotrebljiv s obzirom na to da je cijena formirana na osnovu prodate nekretnine u Vlasenici i one u Banjaluci, pa sama po sebi ništa ne znači.

"Prosječna cijena novoizgrađenih stanova u centru Banjaluke je 2.500 KM, a na pojedinim lokacijama i do 3.000. Najniža je u naselju Lazarevo, gdje se kreće oko 1.800 maraka. Kada je stara gradnja u pitanju, cijene se kreću od 1.400 do 2.000 maraka po kvadratnom metru", kazao nam je Milanović i dodao kako tržišta nekretnina postoje još i u Trebinju, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Prijedoru i Doboju, dok je promet u ostalim lokalnim zajednicama na nivou "incidenta".

Sa druge strane, on kaže kako RUGIP-ova baza s cijenama nekretnina, a koja postoji već godinu i po dana, može biti korisna u smislu da se vidi po kojim cijenama se trguje na određenoj lokaciji, a što je korisno i za investitore i za posrednike u prodaji, ali i za same kupce.

Inače, u registru cijena nepokretnosti, koji vodi Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove, u prvoj polovini 2018. godine na teritoriji cijele RS ukupno je evidentirano 3.346 kupoprodajnih ugovora koji su sklopljeni u 2018. godini, a koji su bili predmet upisa prava vlasništva. Ukupno je prometovano 6.168 nepokretnosti u ukupnoj vrijednosti od 151.497.209 KM.

Od ukupnog broja nepokretnosti koje su unesene u registar najviše se prometovalo poljoprivrednim zemljištem, zatim stanovima, kućama, šumom, te građevinskim zemljištem.

Posmatrajući ukupne cijene nepokretnosti u kupoprodajnim ugovorima, koji su sklopljeni tokom ove godine najviše novca za nepokretnosti potrošeno je u Banjaluci, Trebinju, Bijeljini i Istočnom Novom Sarajevu.

Od 1. januara 2017. godine do 30. juna 2018. u registru cijena nepokretnosti registrovana su ukupno 14.302 kupoprodajna ugovora, u kojima su prometovane ukupno 24.202 nepokretnosti, čija je ukupna ostvarena cijena 748.173.611 KM.

Kako su poručili iz RUGIP-a, registar cijena nepokretnosti služi i za izradu planova i izvještaja neophodnih za praćenje tržišta i za potrebe modeliranja masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procjenitelja, a uspostavljanje registara cijena nepokretnosti značajno je i za poslove eksproprijacije, kreiranje politike upotrebe zemljišta, uzimanje hipotekarnih kredita i slično.

"Za podatke iz registra cijena nepokretnosti vlada veliko interesovanje, a za prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je više od deset hiljada pristupa registru iz 115 država svijeta", saopštili su iz ove ustanove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije