Tržište

Laktaši tragaju za stolarima, inženjerima, konobarima...

Laktaši tragaju za stolarima, inženjerima, konobarima...
Foto: Velibor Tripić | Laktaši tragaju za stolarima, inženjerima, konobarima...

LAKTAŠI - Da firmama u Laktašima treba radne snage, pokazuje i preko 350 slobodnih radnih mjesta koja su prezentovana danas na Danu zapošljavanja, koji je prvi put organizovan u ovoj opštini.

Neka od zanimanja koja traže poslodavci su stolar, šivač, sanitarni inženjer, konobar i mnoga druga koja su tražena na tržištu rada.

Biljana Dragišić iz Laktaša kazala je da je po zanimanju tehničar logistike i špedicije te da planira da nastavi školovanje u tom smjeru.

"Namjeravam da se upišem na fakultet, a došla sam da se informišem o tome kakve su ponude na tržištu rada", kazala je Dragišićeva.

Dragana Gajić, koja je po zanimanju elektrotehničar, kazala je da ima 20 godina radnog iskustva, a na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je od 2001. godine.

"Kada sam predavala dokumenta na jednom mjestu, rekli su mi da nemam šanse i da traže mlađe radnike", kazala je ova nezaposlena majka četvoro djece.

Ona je na Dan zapošljavanja došla u nadi da će se i za nju naći neka ponuda.

Čak su na ovom događaju i Oružane snage BiH tražile novi kadar.

"Tačno 353 otvorena radna mjesta na području opštine Laktaši danas su ponuđena i nadam se da će svi oni koji traže posao pronaći nešto za sebe", istakao je juče Miroslav Vukajlović, direktor Agencije za zapošljavanje "Spektar".

Prema podacima opštine Laktaši, u toku prošle godine na ovom području osnovano je 30 privrednih društava i registrovano 90 samostalnih preduzetnika.

Vukajlović je rekao da su Laktaši opština koja je oduvijek privlačila preduzetnike te da je vrijeme da se privlače i radnici, jer oni, kako kaže, sve više odlaze.

"Ljudi najviše griješe u nedostatku samog fokusa, jer obično kažu 'mi bismo radili sve', a u suštini niko ne može raditi sve i onda se, kada traže posao, ne pripreme dovoljno za sam razgovor", pojasnio je Vukajlović za "Nezavisne".

Slaviša Jelisić, direktor Agencije "LIR evolucija", kazao je da je sam projekat partnerstvo "LIR evolucije", opštine Laktaši, preduzeća "Krajina Med", Zavoda za zapošljavanje i Škole učenika u privredi iz Banjaluke.

"Imamo određeni broj obuka koje pomažu ljudima koji traže zaposlenje da steknu vještine koje se traže na tržištu rada. Imamo obuke koje su vezane za obradu drveta, kao jednu od vještina koja se traži na tržištu, a nedovoljno je zastupljena", istakao je Jelisić.

Naveo je da poslodavci traže vrlo specifične vještine koje bi mogli da prilagode svom poslovanju.

Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši, kazao je da se na ovom sajmu moglo vidjeti da privreda ove opštine potražuje više od 300 radnih mjesta.

"U smislu obrazovanja pokušavamo da promijenimo neke stvari i da više radimo na obrazovanju kadrova koji su potrebni u privredi, a nažalost, trenutno imamo dosta kadrova koji su završili škole, a sjede kod kuće i javljaju se na biro", kaže Karapetrović.

Đanluka Vanini, v.d. šefa Odjela za društveni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju pri Delegaciji EU u BiH, naglasio je da ovaj događaj okuplja i privatne firme, a isto tako i predstavnike vlasti iz opštine i ljude koji traže posao te institucije kao što je njegova.

"Ova aktivnost je dio projekta koji radimo, a njegova vrijednost je četiri miliona evra. On se sprovodi u 22 opštine sa planom da se pomogne stvaranje 620 radnih mjesta, a isto tako planiramo i obuku za buduće zapošljavanje preko 2.000 ljudi", kazao je Vanini.

Amra Selesković, koordinator projekta "Lokalno partnerstvo za zapošljavanje", koji u BiH sprovodi Međunarodna organizacija rada, a finansira EU, istakla je da se poslodavci širom BiH žale da nemaju radne snage.

"To je u kontradikciji sa velikim brojem tražilaca posla i upravo ovakvi događaji omogućavaju poslodavcima da dođu do kvalitetne radne snage", ocijenila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije