Tržište

Lošija nutela i keks bez maslaca

Lošija nutela i keks bez maslaca
Foto: Ilustracija | Lošija nutela i keks bez maslaca

BERLIN - Čitav niz proizvođača radi lošije proizvode za istočnoevropske zemlje. Ta spoznaja je konačno stigla i do zapadnih medija. Njemački proizvođač Bahlsen je sada objavio: ubuduće će postojati samo jedan, "evropski" keks.

Optužbe su krenule iz instituta za analizu proizvoda u Mađarskoj i Slovačkoj, ali ubrzo je to postala i politička tema Višegradske grupe: čitav niz međunarodnih koncerna na tržištu Evropske unije pod istim nazivom nudi sasvim različite proizvode: u pravilu su to kvalitetniji proizvodi za Zapad, a za Istok proizvodi sa daleko više aditiva, aroma umjesto prirodnih sastojaka i nekvalitetnih, odnosno jeftinijih sastojaka umjesto "pravih".

Optužba je na političkom nivou upućena Evropskoj komisiji, ali i zapadni mediji su otkrili da ipak ima istine u takozvanom Nutella sukobu  nazvanom po poznatom čokoladnom namazu čiji se sastojci, pa čak i okus, znatno razlikuju, zavisno od zemlje gdje se prodaje. Nedavno je i njemačka radijska i televizijska stanica WDR objavila reportažu o nizu, prije svega prehrambenih proizvoda, koji pod istim nazivom imaju sasvim drugačiji sastav na istoku i na zapadu Evrope. Poznato je i da to nije slučaj samo kod hrane: na primjer i kozmetički proizvodi se po sastojcima znaju razlikovati, zavisno jesu li namijenjeni "bogatom" Zapadu ili "siromašnom" Istoku  makar se nerijetko baš na Istoku još skuplje prodaju nego na Zapadu.

Dopisnik ARDa iz Brisela Ralf Sina otkrio je kako je barem jedan njemački proizvođač ne samo priznao tu praksu, nego je objavio da toga više neće biti: proizvođač keksa "Bahlsen", poznat na primjer po keksima Leibniz, najavio je kako će ubuduće u keksima "s maslacem" zaista biti maslac i da će sastojci biti identični, bez obzira na to gdje u EU kupili njihov keks.

(DW)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije