Tržište

Makedonija ponovo odbila Wiz Air

Makedonija ponovo odbila Wiz Air
Foto: Ilustracija | Makedonija ponovo odbila Wiz Air

SKOPLJE - Makedonija ostaje bez jeftinog avio-prevoznika, nakon što je vlada po drugi put poništila javni poziv za izbor avio-kompanije čije će letove subvencionisati, a na koji se jedino javio mađarski Wizz Air.

Obrazlažući razloge za neprihvatanje ponude Wizz Air, Vlada je saopštila da avio-kompanija nije ispunila uslove i kriterijume tendera, koji se odnose na ohridski aerodrom "Sveti Apostol Pavle", prenosi portal 24.mk.

"U pozivu je jasno navedeno da je avio-kompanija dužna da do 10. januara 2019. godine uvede dve linije sa ohridskog aerodroma i još dve u roku od godinu dana od potpisivanja sporazuma. Wizz Air je ponudio da uvede sve četiri destinacije u avgustu 2019. Zbog toga je komisija konstatovala da uslovi javnog poziva nisu ispunjeni i preporučila da se ovaj javni poziv poništi", rekao je ministar za saobraćaj i veze Goran Sugareski.

Ovo je drugi put da je Vlada odbila ponudu Wizz Air, nakon što je ova kompanija i u julu bila jedina koja se prijavila na javni poziv. U prvom slučaju, Wizz Air nije dao podatke o sedištu avio-kompanije.

Iz Vlade kategorički tvrde da nije postojala tendencija poništavanja tendera i odbacuju spekulacije da se tender namještao za Air Albaniju, o čemu javnost, kako izvještava TV Alfa, neko vrijeme spekuliše.

Stari ugovor o subvencionisanju Wizz Air je istekao u junu ove godine, tako da je ta avio-kompanija cijeli kvartal poslovala u Makedoniji bez subvencija. Vlada je najavila da će po hitnom postupku objaviti novi javni poziv sa istim kriterijumima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije