Tržište

Meso staro 12 godina izvozili na Kosovo

Meso staro 12 godina izvozili na Kosovo
Foto: Ilustracija | Meso staro 12 godina izvozili na Kosovo

BRISEL - Vlasti u Belgiji zatvorile su klaonicu koja je falsifikovala podatke o roku trajanja mesa i u mesne proizvode stavljala klanični otpad. Pogođeno je nekoliko zemalja, a među njima i južna srpska pokrajina Kosovo.

Prema Sistemu hitnog upozoravanja Evropske unije za bezbjednost hrane, skandalom su pogođene Belgija, Holandija, Luksemburg i Velika Britanija. Mediji izveštavaju da su veliki trgovački lanci u tim zemljama uklonili meso fime "Veviba". Savezno ministarstvo poljoprivrede u Berlinu je, na pitanje novinara "Osnabriker cajtunga", odgovorilo da, sudeći prema onome šta je za sada poznato, Njemačka nije pogođena.

Klaonica u Bastonju prije nekoliko dana je zatvorena. Inspektori su iz 2.000 paleta s mesnim proizvodima koji su bili spremni za transport, izvadili 200 uzoraka – a od toga čak 133 nisu bila u redu. Uglavnom se radi "klaničnom otpadu" koji je ilegalno obrađen u mljeveno meso, pišu novine u Belgiji.

Tokom ovog skandala otkriveno je i da je organski proizvedeno mesa navodno takođe bilo pomiješano s mesom proizvedenim na konvencionalni način.

Izvoz na Kosovo

Nevjerovatno zvuči sljedeće: meso koje je 2004. godine obrađeno u klanici firme "Veviba", navodno je izvezeno na Kosovo dvanaest godina kasnije! To piše list na flamanskom "Het Laatste Nieuws".

Većina etiketa na pakovanjima "Vevibe" bila je pocijepana, a godina proizvodnje prepoznatljiva samo na nekim etiketama. Prema holandskim novinama "Tagescajtung", Inspekcija za hranu na Kosovu je 2016. na to upozorila Belgijsku agenciju za bezbjednost lanca hrane (Afsca). Belgijsko pravosuđe je doduše pokrenulo istragu, ali je pretres izvršen tek krajem februara.

Rizik po zdravlje?

Jedan profesor sa univerziteta u Gentu u Belgiji čije se ime ne navodi, za list na flamanskom je objasnio da "zamrzavanje mesa tokom perioda od 12 godina ne mora da predstavlja rizik po zdravlje". Međutim, da bi se izbjegla čak i najmanja opasnost, hlađenje ne smije da se prekida i meso mora stalno da bude na temperaturi od minus 18 stepeni Celzijusa.

Ovaj slučaj podsjeća na skandal sa fipronilom u jajima prošlog leta. Tada se takođe saznalo da su belgijske vlasti dugo znale za kontaminaciju jaja pesticidima. I tada je prvobitno rečeno da je pogođen samo mali broj zemalja – među kojima nije Njemačka – da bi se kasnije ispostavilo da su širom Evrope – pa i u Njemačkoj – u prodaji bili milioni potencijalno kontaminirah jaja.

(Deutsche Welle)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije