Tržište

"Michael Kors" preuzima "Jimmy Choo"

"Michael Kors" preuzima "Jimmy Choo"
Foto: Ilustracija | "Michael Kors" preuzima "Jimmy Choo"

LONDON, NJUJORK - Američki modni brend "Michael Kors Holdings" dogovorio je preuzimanje britanske kompanije "Jimmy Choo", čuvene po luksuznim cipelama, a ugovor je vrijedan 1,2 milijarde dolara (oko 900 miliona funti).

Američki proizvođač torbica i garderobe platiće 230 penija za svaku akciju proizvođača luksuznih cipela, čime je vrijednost "Jimmy Chooa" procijenjena na oko 896 miliona funti, javlja njujorška agencija "Bloomberg".

"Odbori direktora 'Michaela Korsa' i 'Jimmy Chooa' sa zadovoljstvom obavještavaju javnost da su postigli dogovor o uslovima preporučene gotovinske akvizicije. 'Michael Kors' vjeruje da je idealan partner za kompaniju 'Jimmy Choo' i da je dobro pozicioniran kako bi podržao dalji rast 'Jimmy Chooa'", navodi se u saopštenju američke firme.

Za tu akviziciju, "Michael Kors" je obezbijedio podršku luksemburškog investicionog fonda i većinskog akcionara u "Jimmy Chooa", "JAB Luxuryija".

Brend "'Jimmy Choo" je vrhunac popularnosti doživeo krajem evedesetih godina prošlog vijeka, a mnoge modne ikone su bile zaštitni znak njegovih cipela poput princeze Dajane, kao i djevojaka iz serije "Seks i grad".

Kompanija je tri puta mijenjala vlasnika prije nego što ju je preuzeo JAB za više od pola milijarde funti 2011. godine.

JAB je prodao dio udjela 2014. godine putem inicijalne javne ponude, ali je i nakon toga ostao većinski vlasnik. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije