Tržište

"Nekontrolisan uvoz će eskalirati u slučaju prihvatanja zahtjeva EU"

"Nekontrolisan uvoz će eskalirati u slučaju prihvatanja zahtjeva EU"
"Nekontrolisan uvoz će eskalirati u slučaju prihvatanja zahtjeva EU"

BANJALUKA - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da će problem nekontrolisanog i prekomjernog uvoza eskalirati ako se prihvati zahtjev EU za dodatnu liberalizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda, u okviru procesa adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ nakon ulaska Hrvatske u Uniju.

Ministarstvo je saopštilo da podržava inicijative udruženja poljoprivrednika, koje imaju za cilj da se pokrenu mehanizmi zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje u uslovima spoljnotrgovinskog poslovanja.

"Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske su u više navrata ukazivali nadležnim organima BiH na potrebu zaštite domaće proizvodnje", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva podsjećaju da je problematika zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje više puta razmatrana, te kao inicijativa upućena organima na nivou BiH koji su nadležni za ove poslove, a pogotovo kad je u pitanju primjena zaštitnih mjera definisanih zakonima koji regulišu spoljnotrgovinsko poslovanje.

Zbog toga Ministarstvo zahtijeva od nadležnih da imaju u vidu zaključke Vlade Republike Srpske od 30. decembra prošle godine, koji navode da proizvodi koji nisu dio SSP-a ne treba da budu ni predmet pregovora Delegacije BiH i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije