Tržište

Novo poskupljenje, prasići skuplji od jagnjadi

Novo poskupljenje, prasići skuplji od jagnjadi
Foto: Velibor Tripić | Novo poskupljenje, prasići skuplji od jagnjadi

BANJALUKA - Praznici su sa sobom donijeli i nova poskupljenja, pa je tako cijena prasadi na banjalučkoj stočnoj pijaci porasla za 35 odsto odnosno sa 4,5 KM skočila na 6 KM po kilogramu.

"Cijena prasića se kreće do šest maraka", kratko nam je juče rekao prodavac prasadi na banjalučkoj stočnoj pijaci.
Dragan T., koji je došao da pogleda prasiće na banjalučkoj stočnoj pijaci, smatra da prasad nisu preskupa.
"Poskupljenje prasića u ovom periodu je sasvim normalno. Navikao sam da mi se pečenica nađe na božićnoj trpezi, tako da ne žalim dati pare na to", rekao je Dragan T.

Banjalučanin Mario S. kazao je da je kupovao prase za katolički Božić, te da je tada bilo jeftiniji.
"Vidio sam da su prasići sada znatno poskupjeli jer im je cijena pred katolički Božić bila 4,5 KM po kilogramu", kazao je on i dodao da su prasad skuplja od jagnjadi, čija je cijena pet maraka po kilogramu. Od njega saznajemo i da je na oglasima vidio da cijena prasadi dostiže čak i šest i po KM po kilogramu.

Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, kazao je da je porast cijena prasadi u ovom  periodu normalna pojava.
"Potražnja je sada veća od ponude jer što je bilo domaćih prasića pokupovano je za katolički Božić, nešto je otišlo i za Novu godinu, tako da je pred pravoslavni Božić uvijek deficit prasića, pa je samim tim normalno i da su skuplji", istakao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, mnogi farmeri su morali prodati ranije, jer se prodaju kada dostignu 25-30 kg, tako da sada, kako kaže, mnogo ljudi na selu nema prasadi za prodaju. Ističe da je ovo prvo jače poskupljenje prasića u protekla četiri mjeseca, jer, kako pojašnjava, njihova cijena u mrtvom periodu bude oko tri KM, što je duplo jeftinije nego sada.

"Ovaj period poskupljenja traje samo oko pravoslavnog Božića, nakon čega se cijene vrate na staro. Sada se traži kilaža prasića do 25 kg, laganija roba, gdje farmeri i nemaju neke zarade", naglašava Maljčić.

Kaže da je i suša uticala na to da se stočni fond smanji, te da, iako je svinja ove jeseni bilo dovoljno, pravo stanje će se vidjeti tek naredne godine.

Dodao je da proizvodnja svinja lagano pada, te da sve zavisi kakve će cijene biti u Evropi.
"Ukoliko cijena svinja u Evropi bude visoka više će se tražiti domaći prasići, ali ako svinjetina iz uvoza bude jeftina padaće i proizvodnja", upozorio je Maljčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije