Tržište

Novosti: Od jeseni avionska linija za Peking

Novosti: Od jeseni avionska linija za Peking
Novosti: Od jeseni avionska linija za Peking

BEOGRAD - Peking i Beograd će se povezati od septembra, kineska aviokompanija Hainan erlajnz (HNA) uvešće liniju između prestonica Srbije i Kine, pišu današnje "Večernje novosti".

Planirano je da u prvih nekoliko mjeseci na toj maršruti erbas A330-300 sleće i u Prag.

Hainan erlajnz je već podnio zahtjev kineskom Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Njihov plan je da na ovoj relaciji saobraćaju dva puta nedjeljno i to ponedjeljkom i petkom. Erbas A330-300 ima 260 mjesta u ekonomskoj i 32 mjesta u biznis klasi.

"Novosti" podsjećaju da je premijer Aleksandar Vučić je uoči nedavne posjete Kini rekao da očekuje konačni dogovor oko aviolinije i nagovijestio da bi nova linija tokom prvih šest mjeseci mogla da se odvija preko nekog evropskog grada.

Kompanija HNA Grupa je nedavno potpisala pismo o namjerama sa Vladom Srbije o uspostavljanju dugoočekivanih interkontinentalnih letova između dva glavna grada.

Predsjednik Kineske jugoistočnoevropske poslovne asocijacije Mario Rendulić je za Novosti tada izjavio da će se let za Kinu Srbiji višestruko isplatiti, jer će Beograd postati "hab" za putnike iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije.

Avioni kompanije HNA Grupe trebalo je da lete iz Kine do Hrvatske, ali čim je Srbija ukinula vize Kini, oni su odustali od te namjere zbog komplikovanih viznih i drugih tehničkih procedura jer je Hrvatska članica EU, istakao je Rendulić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije