Tržište

Održano ispitno ročište povjerilaca Banke Srpske: Nije priznato 69 miliona KM potraživanja

Održano ispitno ročište povjerilaca Banke Srpske: Nije priznato 69 miliona KM potraživanja
Foto: Ilustracija | Održano ispitno ročište povjerilaca Banke Srpske: Nije priznato 69 miliona KM potraživanja

BANJALUKA - Iako su prijavljena potraživanja 276 povjerilaca Banke Srpske iznosila 221,55 miliona KM, od toga je 152,23 miliona priznato, zbog čega je veliki broj povjerilaca sa današnjeg maratonskog ispitnog ročišta u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci otišao nezadovoljan.

Najveći iznos duga odnosi se prema javnim institucijama. Od ukupnog iznosa priznatih potraživanja, dvije trećine, odnosno 112,13 miliona, odnosi se na Vladu RS i njene institucije, a te obaveze Mirjana Golić, stečajni upravnik, smjestila je u peti suspendovani isplatni red, što znači da će dug prema njima biti izmiren tek onda kada se namire ostala potraživanja.

Među najvećim povjeriocima našli su se Fond za razvoj i zapošljavanje Banjaluka, koji potražuje 33 miliona KM, te Ministarstvo finansija RS, koje potražuje 27,6 miliona KM.

Pristižu i nove prijave povjerilaca, a o njima će biti riječi 7. jula na nastavku ispitnog ročišta, nakon čega će odmah uslijediti i izvještajno.

Golićeva je rekla da su svi povjerioci svrstani u isplatne redove kako to nalaže Zakon o bankama RS, te da je značajan iznos potraživanja prema jučerašnjem izjašnjenju bio prema Agenciji za osiguranje depozita.

"Pojedini povjerioci imali su primjedbe u vezi s isplatnim redom, a isplate povezanih lica se suspenduju dok se ne namire svi oni koji nisu imali bilo kakav uticaj na poslovanje banke. Kada se namire ti povjerioci, postoji mogućnost prebijanja kredita i obaveza u suspendovanom petom isplatnom redu, gdje bi se značajni krediti prelomili s potraživanjima i stvorili se uslovi za naplatu tih povjerilaca", kazala je Golićeva.

Istakala je da ne bi trebalo da bude problema u isplati i obezbjeđenju sredstava za povjerioce koji nisu imali uticaja na poslovanja banke.

"Povezana lica se suspenduju dok se ne namire lica koja nisu imala nikakvog uticaja na poslovanje. To su male cifre i mogu se servisirati u jako kratkom roku", rekla je Golićeva.

Perica Rajčević, direktor Filijale Banjaluka Agencije za osiguranje depozita, rekao je da su se prigovori odnosili na klasifikaciju, odnosno nepravilno tumačenje člana 269 Zakona o bankama.

"Takođe smatram da je sporno bilo i pravo stečajnog upravnika za prebijanje, odnosno kompenzovanje potraživanja, čime se određeni broj povjerilaca stavlja u privilegovan položaj", rekao je Rajčević.

Poseban problem su, kako kaže, povezana lica, jer je Agencija za bankarstvo jedini nadležan organ za pravljenje spiska povezanih lica, ali je stečajni upravnik povezao više lica nego što ih je bilo na tom spisku.

Mikan Nikić, član UO Udruženja žiranata BiH, rekao je da su žiranti takođe prijavili svoja potraživanja.

"Žiranti smatraju da imaju punopravni status povjerilaca. Njima nisu priznata potraživanja iako su svi krediti kojima su oni jamčili sumnjivi krediti ili krediti bez pokrića. Stečajni upravnik dao je štura obrazloženja, ali smo najavili da ćemo pokrenuti parnicu, protiv te banke ili pravnih nasljednika", rekao je Nikić.i

Podsjećamo, ono što je zanimljivo, a što je zaključeno na jednom od prethodnih ročišta, je to da su svi uslovi za stečaj Banke Srpske bili ispunjeni još 2014. godine, ali da se tome nije pristupilo. Agencija za bankarstvo RS je u novembru 2015. u banku uvela privremenu upravu, a postupak likvidacije je pokrenula u maju prošle godine. Zahtjev za pokretanje stečaja Agencija je nadležnom sudu podnijela početkom januara. Banka Srpske nastala je na temeljima Balkan investment banke, koja je bila u vlasništvu litvanske UKIO grupe, a koja je 2013. dokapitalizovana sa 30 miliona KM Republike Srpske. Nastavila je da posluje pod novim imenom, ali i istim problemima, jer je, kako se ispostavilo, iste godine poslovala sa gubitkom od preko 13 miliona maraka. Ovo je, da podsjetimo, druga banka u Republici Srpskoj u kojoj je otvoren stečaj, pošto je isto to ranije urađeno i u Bobar banci.

Prioriteti isplate prema redovima

Marke........ red

39.470..................drugi

3.864....................treći

17,63 miliona.....četvrti

7,65 miliona........peti redovni

112,13 miliona....peti suspendovani

365.421............... šesti

5,34 miliona.........sedmi

1,20 miliona.........osmi

6 miliona.............. deveti

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije