Tržište

P&G kupio jedan segment kompanije MERK za 3,4 milijarde evra

P&G kupio jedan segment kompanije MERK za 3,4 milijarde evra
Foto: Ilustracija | P&G kupio jedan segment kompanije MERK za 3,4 milijarde evra

SINSINATI - Američka korporacija Prokter & Gembl (P&G) preuzeće od njemačke hemijsko-farmaceutske kompanije Merk biznis u zdravstvenom sektoru za oko 3,4 milijarde evra, čime postaje i vlasnik brendova vitaminskih preparata kao što je "Seven Seas" i pojačava prisutnost na latinoameričkom i azijskom tržištu.

P & G, poznat po brendovima Pampers, Žilet i Viks, saopštio je danas da je "pao" dogovor o ovoj akviziciji i da će korporaciji to omogućiti da proširi portfolio potrošača zdravstvenih proizvoda, prenosi Rojters.

Dogovorena cijena za preuzimanje ovog Merkovog posla ukazuje na to da je njemačka kompanija spustila traženu cijenu od čak 4,0 milijarde evra, koja je, prema Rojtersovim izvorima, odvratila prethodne ponuđače kao što su Nestle, Perigo i Bejn i Sinven, koji su vlasnici Štade.

Akcije Merka, koje se nalaze u korpi najlikvidnijih hartija glavnog indeksa njemačke berze DAX, skočile su za 2,9 odsto na trgovanju prije zvaničnog otvaranja berze.

P & G je takođe najavio da će 1. jula zatvoriti zajedničko preduzeće za proizvodnju robe široke potrošnje za ličnu njegu koje je osnovao sa izraelskom Teva Farmasjutikal industrijom, navodeći da se strategije dveju kompanija više ne poklapaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije