Tržište

Partner MKF obilježava evropski dan mikrokreditiranja

Partner MKF obilježava evropski dan mikrokreditiranja
Foto: Ilustracija | Partner MKF obilježava evropski dan mikrokreditiranja

Pod zajedničkim nazivom „Fer finansije za sve“, evropski mikrofinansijski sektor danas slavi 3. Evropski dan mikrofinansiranja (EMD) koji i ove godine zajednički organizuju dvije evropske mikrofinansijske mreže, Evropska mreža za mikrofinansiranje (EMN) i Microfinance Centre (MFC).

Cilj ovogodišnjeg obilježavanja Evropskog dana mikrokreditiranja, u kojem učestvuju 23 mikrofinansijske institucije iz 14 evropskih zemalja, je isticanje važnosti mikrofinansiranja u rješavanju nekih od najznačajnijih izazova u društvu, kao što su nezaposlenost, socijalna isključenost, nedostatak poduzetništva i dr. Kampanjom se žele naglasiti mogućnosti koje mikrofinansijski sektor nudi stanovništvu koje nema pristup bankama, posebno mladima, starijem stanovništvu, ženama, stanovništvu iz ruralnih krajeva, nezaposlenim i onima sa niskim primanjima. Mikrokrediti, pored toga što pomažu samozapošljavanju i stvaranju novih radnih mjesta,  pomažu u poticanju razvoja lokalne privrede.

Partner mikrokreditna fondacija, kao članica Mikrofinansijskog centra (MFC) i Evropske mreže za mikrofinansiranje (EMN) se i ove godine pridružila obilježavanju Evropskog dana mikrokreditiranja.

„Aktivnim učešćem u obilježavanju Evropskog dana mikrokreditiranja, Partner, kao jedna od vodećih MKO u BiH, želi istaći svoju ulogu u pružanju šansi svim pojedincima i biznisima u pristupu korisnim i priuštivim finansijskim proizvodima i uslugama, koje ispunjavaju njihove potrebe, a koje su isporučene na odgovoran i održiv način.To se posebno odnosi na veliki broj onih, koji nemaju pristup bankama i kojima je to prepreka za stvaranje i razvoj njihovog poslovanja ili unapređenja kvalitete života“, istakao je Senad Sinanović, direktor Partner mikrokreditne fondacije.

Partner MKF je danas otvorila vrata svojih 60 ureda, za sve one koji žele da saznaju nešto više o mikrokreditiranju i uslugama koje Partner pruža svojim klijentima.

Partner mikrokreditna fondacija već 20 godina pruža mikrokredite osobama koje nemaju ili imaju ograničen pristup komercijalnim izvorima finansiranja, odnosno bankama. Osim mikrokredita za poslovne aktivnosti, Partner je dizajnirao i kreditne linije za poljoprivredne, stambene i mikrokredite za poboljšanje uslova života. Posebna kreditna linija je dizajnirana za energetsku efikasnost, putem koje se utiče na povećanje komfora, smanjenje troškova energije, a u konačnici, i smanjenje zagađenosti vazduha odnosno smanjenje emisije CO2. Partner MKF je neprofitna organizacija, koja sav višak prihoda nad rashodima usmjerava u plasiranje novih mikrokredita u Bosni i Hercegovini. Plasiranjem mikrokredita, Partner ispunjava i svoje socijalne ciljeve direktno utičući na zaposlenost i stvaranje novih radnih mjesta.

Za više informacija posjetite našu web stranicu: www.partner.ba.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije