Tržište

Peking: Teško pregovarati sa "nožem na vratu"

Peking: Teško pregovarati sa "nožem na vratu"
Foto: Tanjug/AP | Peking: Teško pregovarati sa "nožem na vratu"

PEKING - Viši kineski zvaničnik rekao je danas da je teško nastaviti trgovinske pregovorima sa SAD dok Vašington "drži nož na vratu Kine", dan nakon što su dvije strane međusobno uvele nove tarife.

Zamjenik kineskog ministra trgovine Vang Šouven rekao je na konferenciji za novinare da će nastavak razgovora sa SAD zavisiti od volje Vašingtona.

U odvojenom slučaju, visoki zvaničnik kineske Vlade rekao je na sastanku u Njujorku da se razgovori ne mogu odvijati uz "prijetnje i pritisak", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Kineski državni savjetnik Vang Ji rekao je da određene snage u SAD iznose neosnovane kritike protiv Pekinga u vezi sa trgovinom i bezbjednosti, što je zatrovalo atmosferu američko-kineskih odnosa, što je veoma neodgovorno.

"Ako se ovako nastavi, to će da uništi sve što je postignuto u posljednje četiri decenije američko-kineskih odnosa", rekao je Vang članovima američko-kineskog Poslovnog savjeta i Nacionalnog odbora za odnose SAD i Kine.

On je dodao da se ne može reći da su sve prethodne diskusije bile beskorisne, ali su SAD odbacile uzajamno razumijevanje sa Kinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije