Tržište

Podrška izvozu proizvoda iz srpske na rusko tržište

Podrška izvozu proizvoda iz srpske na rusko tržište
Foto: Srna | Podrška izvozu proizvoda iz srpske na rusko tržište

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da bi povećanje izvoza voća i mljekarskih proizvoda iz Srpske na rusko tržište bila direktna podrška zapošljavanju te podizanju ukupnog standarda stanovnika Srpske.

Čubrilović je na sastanku u Banjaluci sa atašeom Ambasade Ruske Federacije u BiH Ivanom Janišinom posebno istakao mogućnost plasmana proizvoda iz bilećke mljekare "Pađeni" i mljekare iz Kozarske Dubice koje su dostigle visok stepen kvaliteta prerade, u skladu sa evropskim standardima, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je ocijenio da bi to omogućilo povećanje robne razmjene i da bi to bila direktna podrška većem zapošljavanju, razvoju transporta robe i podizanju ukupnog standarda, imajući u vidu potrebe ruskog tržišta i potencijale za razvoj stočarstva i mljekarstva u Srpskoj.

Čubrilović i Janišin razgovarali su o unapređenju saradnje između Republike Srpske i ruskih regiona koji su zainteresovani za jačanje privredne i trgovinske saradnje.

Na sastanku je bilo riječi i o jačanju robne razmjene, posebno o stvaranju uslova za veći plasman poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Republike Srpske na tržište Ruske Federacije.

Janišin je rekao da je u toku procedura i da se od ruske Kancelarije za ispitivanje kvaliteta prehrambenih proizvoda očekuje pozitivno mišljenje i da bi, ukoliko se ostvari saradnja sa mljekarama u Bileći i Kozarskoj Dubici, to omogućilo znatno povećanje vrijednosti izvoza iz Republike Srpske u Rusku Federaciju.

Razgovarano je i o mogućnostima jačanja međuparlamentarne saradnje između Narodne skupštine Srpske i Sankt Peterburga, te uspostavljanja saradnje sa parlamentima ruskih regiona Kazanj i NJižnji Novogord.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije