Tržište

Ponovo porasla prodaja automobila u Evropi

Ponovo porasla prodaja automobila u Evropi
Ponovo porasla prodaja automobila u Evropi

FRANKFURT - Prodaja automobila u Evropi je porasla u 2016. godini treću godinu zaredom, pri čemu su sva velika tržišta evidentirala rast prodaje, pokazali su podaci Asocijacije evropskih proizvođača automobila (ACEA).

Registracija novih automobila širom Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu (EFTA) porasla je za 6,5 odsto, na 15,13 miliona vozila u 2016. godini, dok je samo u decembru porasla za 3,2 odsto, na 1,193 miliona sa 1,156 miliona godinu dana ranije, prenosi agencija Reuters.

"Pozitivan trend je znak da je povjerenje potrošača ostalo stabilno uprkos političkoj nestabilnosti i ekonomskoj neizvjesnosti nakon ključnih događaja u 2016. godini, poput Brexita i italijanskog referenduma", zaključuju u ACEA. Njemački "Volkswagen" je nastavio da gubi tržišni udio zbog skandala s manipulacijama vrijednostima izduvnih gasova, ali je uprkos tome u 2016. godini ostao najprodavaniji brend, dok je francuski "Renault" pretekao rivalski "Peugeot" i zauzeo drugo mjesto.

Italija je prošle godine prednjačila u povećanju obima prodaje, koja je porasla za čak 15,8 odsto, a za njom slijedi Španija s povećanjem prodaje od 10,9 odsto. Znatno niže stope rasta bilježile su Francuska i Njemačka, od 5,1 i 4,5 odsto, a najslabije je porasla prodaja automobila u Velikoj Britaniji, za 2,3 odsto. Inače, Njemačka je zadržala poziciju najvećeg evropskog tržišta automobila.

(NN, Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije