Tržište

Poslodavci sami školuju kadar - uče ekonomiste da prave obuću

Poslodavci sami školuju kadar - uče ekonomiste da prave obuću
Poslodavci sami školuju kadar - uče ekonomiste da prave obuću

BANJALUKA - I pored brojnih apela da se školovanje uskladi s potrebama tržišta, poslodavci u RS će i u narednim godinama morati da izdvajaju značajan dio vremena i novca na prekvalifikaciju radnika jer u suprotnom neće imati ko da radi.

A, prema njihovoj računici, pored obuke, koja po pravilu traje više mjeseci, "u račun" treba uzeti i činjenicu da se radnik sve vrijeme plaća, da tokom učenja griješi i pravi određenu štetu, kao i da ga obučava radnik s iskustvom koji zbog toga ne može da ispunjava svoje obaveze i zadatke.

Da će tako biti i u budućnosti, nazire se u prijedlogu plana upisa u srednje škole za školsku 2017/18. godinu, gdje u pojedinim lokalnim zajednicama neće biti upisa za ona zanimanja koja su inače nosioci razvoja opštine, a samim tim i prijeko potrebnog kadra.

Tako se, primjera radi, u Kotor Varošu, gdje je oko 2.500 radnika zaposleno u sektoru tekstila i kožarstva, neće vršiti upis obućara u srednje škole, a isto je i u Tesliću. To i ne treba da čudi ako se uzme u obzir da je u ovoj oblasti za cijelu Republiku Srpsku planiran upis samo 84 učenika, dok će u gimnazije biti upisano preko 2.300 srednjoškolaca.

Dragutin Škrebić, vlasnik preduzeća "Škrebić kompani" iz Teslića, koje proizvodi obuću i zapošljava oko 500 radnika, kaže kako nezaposlenih obućara nema te da njihova mjesta zauzimaju radnici sasvim drugih profila.

"Imamo zaposlene frizere, konobare, kuvare, ekonomiste, gimnazijalce i druge. Da bismo dobili sposobnog radnika, potrebna je obuka od godinu dana", kaže on.

Prema njegovim riječima, do toga dolazi jer društvo plaća obrazovanje koje ne daje rezultate, pa na kraju, htjeli ili ne htjeli, nezaposleni idu tamo gdje ima posla bez obzira na ono što su završili.

"Djeca su tu najmanje kriva, jer ona ne mogu realno da razmišljaju i rasuđuju. Problem je što škole raspisuju konkurs za školovanje onih profila za koje imaju nastavni kadar. U visokom obrazovanju situacija je još gora, jer stipendiramo kadar koji ne možemo zaposliti", kazao je Škrebić.

U Privrednoj komori RS kažu kako je pored upisne politike veliki problem i u nedostatku kvalitetnog praktičnog znanja, gdje je radniku, iako je izučavao svoj smjer, ponovo potrebno dosta vremena za osposobljavanje.

"Trenutno nije popularno izučavati proizvodna zanimanja jer je jaz u platama između privrede i javnog sektora ogroman, pa svi kroz fakultete pribjegavaju ovom drugom", kazali su nam u Komori, dodajući kako je veliki problem i u odlasku školovanog kadra.

U resornom ministarstvu su poručili kako su plan pripremili na osnovu dostavljenih prijedloga srednjih škola.

"Pri izradi prijedloga plana upisa, školski odbori uzimaju u obzir mišljenje svih društvenih partnera, kao i rezultate ankete koju su sve škole dužne da sprovedu među učenicima osnovnih škola na području svake od jedinica lokalne samouprave u RS. Ministarstvo će poslije razmatranja dostavljenih primjedaba i sugestija donijeti plan upisa za narednu školsku godinu", kazali su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije