Tržište

Potop na berzama, SAD duvandžijama obrisale milijarde

Potop na berzama, SAD duvandžijama obrisale milijarde
Foto: Ilustracija | Potop na berzama, SAD duvandžijama obrisale milijarde

LONDON - Indeksi na evropskim berzama danas su u minusu, prije svega zbog najave Saudijske Arabije da će u decembru smanjiti proizvodnju sirove nafte.

Britanski indeks FTSE je poslije pozitivnog starta zaronio u crveno, pridružujući se tako trendu na svim većim tržištima kapitala na Starom kontinentu.

U padu prednjače akcije duvanskih kompanija poslije najave SAD da bi mogle zabraniti jednu vrstu cigareta, a riječ je o mentol cigaretama.

BAT (Britiš ameriken tobako) tako bilježi pad od čak 11 odsto, dok je Imperial brends u minusu većem od 3 odsto.

Te dve kompanije izgubile su 7 milijardi funti tržišne kapitalizacije poslije najave američkog regulatora da spremaju zabranu prodaje aromatizovanih cigareta i mentol cigareta.

Akcije BAT-a, šeste najveće kompanije, u indeksu FTSE100 pale su za 11 odsto, što znači da je njihova tržišna vrijednost u odnosu na petak pala sa 76 milijardi funti na 69 milijardi funti. Cijena akcija te kompanije bilježi pad od 40 odsto u protekloj godini.

Cijena akcija kompanije Imperijal brends pala je za više od 3 odsto pa je kompanija od 25 milijardi funti izgubila oko milijardu funti vrijednosti na tržištu.

Američka administracija za hranu i lijekove ove nedjelje će zabraniti prodaju najsavremenijih e-cigareta u desetinama hiljada prodavnica i benzinskih stanica širom SAD u pokušaju da smanji ogroman porast konzumacije među tinejdžerima, a takođe će nametnuti i verifikaciju starosne dobi za onlajn prodaju.

FDA takođe predlaže zabranu cigareta mentola i to bi, iako bi do konačne zabrane moglo proći i dvije godine, predstavljalo veliki udarac za BAT.

FDA u je 2013. godini zaključila da je od mentol cigareta teže odustati i da predstavlja veći zdravstveni rizik od klasičnih cigareta.

Akcije BP i Rojal Dač šela su potonule po oko 1,5 odsto kao reakcija na vijest da će Saudijska Arabija smanjiti količinu proizvedene sirove nafte zbog smanjenja tražnje i u pokušaju da održi cijenu.

Akcije rudarskih kompanija bilježe rast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije