Tržište

Dragi: Rim da prestane da preispituje evro

Dragi: Rim da prestane da preispituje evro
Foto: N.N. | Predsjednik Evropske centralne banke: Rim da prestane da preispituje evro

Italijanski zvaničnici moraju prestati sa preispitivanjem evra i neophodno je da se primire u svojim diskusijama oko budžeta, jer su već nanijeli štetu firmama i domaćinstvima, rekao je danas predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi.

Italijanska Vlada vodi verbalni rat sa evropskim zvaničnicima u vezi sa planovima za trostruko veći deficit u budžetu naredne godine.

"Povećanje budžeta u veoma zaduženoj zemlji postaje komplikovanije ukoliko počnete da preispitujete evro. Takve izjave nanijele su pravu štetu i ima previše dokaza da se zbog toga i povećava. Rezultat je da domaćinstva i firme plaćaju više kamate na pozajmice", rekao je Dragi na konferenciji za novinare na Baliju, gdje se održava godišnji sastanak Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

Vrijednost italijanskih obveznica naglo su skočile početkom jeseni nakon što je jedan od višerangiranih zvaničnika iz jedne od vladajućih partija tvrdio da će Italija imati korist od izlaska iz evrozone.

"Prvo što se mora uraditi jeste da se ublaži retorika, a potom se mora sačekati da se sagledaju činjenice", naglasio je Dragi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije