Tržište

Proširen bescarinski izvoz između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Proširen bescarinski izvoz između Srbije i Evroazijske ekonomske unije
Foto: N.N. | Proširen bescarisnki izvoz između Srbije i Evroazijske ekonomske unije

BEOGRAD - Pregovori o novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije su pri kraju, a lista za bescarinski izvoz hrane biće proširena, tako da bi na njoj trebalo da se nađu nove vrste sireva, voćne rakije i cigarete.

Biće proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe na tržište Evroazijske unije koju čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan, javio je RTS.

Jagoda Lazarević iz Ministarstva trgovine kaže da će na listu biti dodati i najkvalitetniji sirevi, a da se pregovara o cigaretama.

"Imamo veliki disbalans sa Rusijom, iz koje uvozimo veliki broj cigareta sa carinom nula, a istovremeno srpske cigarete se izvoze sa visokom stopom carinskog opterećenja. U fokusu su nam alkoholna pića, konkretno voćne rakije i vinjak", rekla je Lazarevićeva.

Andrej Hripunov, predstavnik ruskog Ministarstva privrede u Beogradu, rekao je da je srpska roba kvalitetna, ekološka, čista i to potvrđuje da se dobro izvozi.

"Rusi su zadovoljni kvalitetom vaše robe. Količina, to je stvar razgovora", rekao je Hripunov.

Dragan Šaganović sa Ekonomskog instituta kaže da je prosječna potrošnja mesnih prerađevina u Rusiji duplo veća nego u EU, i da to srpski proizvođači treba da iskoriste i da brendiraju proizvode.

Vrijednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosio je 340 miliona dolara, što je svega jedan odsto ukupnog ruskog uvoza hrane.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije