Tržište

Ramljak o Agrokoru: Bitka koju ne smijemo izgubiti

Ramljak o Agrokoru: Bitka koju ne smijemo izgubiti
Ramljak o Agrokoru: Bitka koju ne smijemo izgubiti

SARAJEVO - Finansijska situacija u grupaciji "Agrokor" je vrlo alarmantna, ali napravićemo sve da ne dođe do smanjenja broja zaposlenih, da radna mjesta budu osigurana, da počnemo plaćati svoje račune jer, istina je, mi nismo plaćali svoje račune na vrijeme, a onda i da zadovoljimo i plaćamo i poreze i plaće svih zaposlenika sustava.

Poručio je to danas u Sarajevu vanredni povjerenik Vlade Republike Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljak, nakon sastanka s predstavnicima vlasti i institucija u BiH. Istakao je da će za 15 dana predstaviti plan aktivnosti što se tiče kompanija u BiH, u kom smjeru i kako one idu i kako će poslovati u budućnosti.

Uz predstavnike Vijeća ministara BiH, entitetskih vlada, sastanku su prisustvovali predstavnici UIO, Centralne banke BiH, Vanjskotrgovinske komore BiH, Agencije za osiguranje depozita BiH, dok je delegaciju iz Hrvatske predvodio pomoćnik ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Vlade Hrvatske Zvonimir Novak.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, naglasio je da je zaključak sastanka da svi moraju ispunjavati svoje obaveze i plaćati račune, a to znači da se moraju ispunjavati obaveze prema uposlenima, državi i dobavljačima na bazi jasnih principa i hronološkog redoslijeda.

Istakao je i da bilo kakva sanacija koncerna "Agrokor" neće moći ići na štetu kompanija u BiH, a dogovor je da dođe do slanja predstavnika entitetskih vlada koji bi bili prisutni, prije svega, u "Konzumu BiH" kako bi se kontrolisali svi novčani tokovi, isplate i dešavanja u narednom periodu.

Rekao je da je jučerašnji sastanak prvi u nizu koje će imati dok ne dođe do konačnog plana restrukturiranja "Agrokora".

"Zatražili smo informacije o planu isplate obaveza prema dobavljačima jer smo veoma zainteresovani da se ne probijaju rokovi, što se dešava, i zainteresovani za pitanje očuvanja radnih mjesta zaposlenih u firmama koncerna u BiH. Zainteresovani smo i da se neće poduzimati bilo kakve mjere koje bi na bilo koji način značile izvlačenje kapitala iz firmi u BiH u korist sanacije centrale u Hrvatskoj", kazao je Zvizdić.

Rekao je i da je važan optimizam koji izražava Ramljak da će se ova priča završiti s jednim pozitivnim ishodom, što je važno za kompletnu regiju, i da bi bilo kakav negativan ishod imao posljedice na privredu i ekonomiju BiH.

Ramljak je kazao da je ovo bitka s vremenom, za zaposlene, dobavljače i njihove zaposlene, i bitka za sve države u regiji i njihove građane i da ona još traje.

"Nemam namjeru širiti lažni optimizam i u ovom trenutku ne mogu reći da je situacija takva da se promijenila u 15 dana. Ono što smo zatekli bilo je vrlo alarmantno. Mi smo uspjeli spriječiti da se taj problem ne prelije iz Hrvatske na sve zemlje u regiji, međutim sad se moramo baviti izdvojenim problemom Hrvatske, Slovenije, Srbije, BiH. Zato sam danas tu", rekao je Ramljak. Istakao je da im je BiH izuzetno važno tržište, da u BiH imaju oko 5.200 zaposlenih, ali i da njihovi klijenti imaju dosta visok broj zaposlenih.

Novak je napomenuo da je generalni zaključak da mora postojati dijalog, otvorena komunikacija bez skrivenih namjera i da "samo tako možemo doći u situaciju da pokušamo spasiti cjelokupnu situaciju".

Miro Džakula, direktor UIO, napomenuo je da firme kćerke "Agrokora" u BiH uredno izmiruju porezne i carinske obaveze.

Sastanku nisu prisustvovali predstavnici sindikata ni dobavljača. Prošle sedmice je u Vladi FBiH održan sastanak sa dobavljačima i sindikatima i tada je rečeno da će 24. aprila biti sastanak s firmama kćerkama "Agrokora" u BiH uz sindikat i dobavljače, ali do njega nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije