Tržište

Rusi zainteresovani za govedinu iz RS, ali problem transport preko EU

Rusi zainteresovani za govedinu iz RS, ali problem transport preko EU
Rusi zainteresovani za govedinu iz RS, ali problem transport preko EU

Delegacija Sankt Peterburga posjetila je farmu tovne junadi Bogdana Sladojevića u Novoj Topoli kod Gradiške gdje je dogovoreno da veterinarski inspektori Ruske Federacije dođu u Republiku Srpsku i sa domaćim farmerima usklade pravila za izvoz goveđeg mesa

Ovo je potvrdio i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić, koji je istakao da su gosti iz Rusije veoma zainteresovani za goveđe meso kojeg nemaju u dovoljnim količinama, a koje bi mogle podmiriti farme iz Srpske.

"Problem je što određeni veterinarski sertifikati nisu usaglašeni, kao i transport preko teritorije EU", rekao je Pašalić.

On je naveo da domaće farme već izvoze meso u Tursku koja, takođe, ima stroge standarde, ali u koju se meso dostavlja vazdušnim saobraćajem.

"Meso u Rusiji dosta je jeftinije nego u Turskoj, te cijena u Turskoj može da podnese transport avionom, ali ne i prema Rusiji", istakao je Pašalić i napomenuo da Kancelarija za veterinastvo BiH radi na omogućavanju transporta mesa preko EU.

On je dodao da je delegacija Sankt Peterburga posjetila i preduzeće "Perutnina Ptuj" u Srpcu, te da su manje zainteresovani za pileće meso jer imaju dosta svojih farmi.

Pašalić je ocijenio da su ruski gosti zadovoljni kapacitetima koje Republika Srpska ima u ovoj oblasti.

On je naveo da je zaključeno i da bi trebalo raditi na povećanju količine voća koje se iz Srpske uvozi u Rusiju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije