Tržište

Šarović: Kosovu ostavljamo prostor za povlačenje tzv. zaštitnih mjera

Šarović: Kosovu ostavljamo prostor za povlačenje tzv. zaštitnih mjera
Foto: Fena | Šarović: Kosovu ostavljamo prostor za povlačenje tzv. zaštitnih mjera
Fena

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je da u ovom trenutku ne razmišljaju o kontramjerama Kosovu i da ostavljaju prostor za povlačenje takozvanih zaštitnih mjera koje, smatra, "nisu zaštitne već praktično odustajanje od Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA".

Po njegovim riječima, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u stalnom dijalogu sa Sekretarijatom CEFTA-e u Briselu, ali i sa Srbijom koja je takođe pogođena ovim mjerama.

Podsjećanja radi, Vlada Kosova je usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji te Bosni i Hercegovini. Zaštitne mjere podrazumijevaju porez od deset procenata na sve proizvode uvezene na Kosovo, a koji potiču iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koji, po njegovom mišljenju, mogu biti razlozi za donošenje ovakve odluke, odgovorio je da su motivi prilično nerazumljivi „ako u pozadini nema i nekih drugih neekonomskih motiva“.

"Činjenica je da ovo nije prvi put da Kosovo iskače sa ovakvim ili sličnim mjerama i na neki način problematizuje svoju poziciju kao CEFTA strana, što će vjerovatno ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama",  navodi ministar Šarović.

Ističe da ove mjere kosovske vlade predstavljaju najgrublji udar na regionalni Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA. Dodaje da se one ni na koji način ne mogu opravdati niti su utemeljene na bilo kojoj odredbi Sporazuma i one u suštini znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.

"Pored reakcije Evropske unije mi očekujemo preduzimanja konkretnih poteza. Vjerujemo da će Evropska komisija hitno reagovati, jer ove mjere kosovskih vlasti prijete da ugroze osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum", zaključio je ministar Šarović.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije