Tržište

Šeik već pomogao Erdoganu - skočila lira

Šeik već pomogao Erdoganu - skočila lira
Foto: Ilustracija | Šeik već pomogao Erdoganu - skočila lira

Turska lira nastavila je da se oporavlja od velikog pada prošle nedjelje, pošto je Katar najavio 15 milijardi dolara investicija za pomoć turskoj privredi.

Lira je danas ojačala i do tri odsto naspram dolara, ali je potom taj rast smanjen.

Jedan dolar je danas na oko 5,8 lira, dok je poslije velikog pada prošle nedjelje bio i na 7,24 lire usred diplomatskog spora sa SAD i eskalacije problema turske ekonomije. Lira je počela da se opravlja ove nedjelje pošto su turske vlasti uvele mjere za povećanje likvidnosti banaka i ograničenje svop transakcija.

Turskoj valuti su pomogli i potezi Ankare prema EU - oslobadjanje dva grčka vojnika i puštanje iz zatvora predstavnika Amnesti internešenela.

Katar je najavio da će obezbijediti 5 milijardi dolara za podršku turskoj priveredi, pošto se juče katarski emir Tamim bin Hamad al Tani sastao s Redžepom Tajipom Erdoanom.

Turska lira je drastično pala prošle nedjelje pošto su strani investitori strahovali od velikog duga turske u stranim valutama i Erdoanovog odbijanja da dozvoli da centralna banka podigne referentne kamate kako bi podržala valutu, što su tražili stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije