Tržište

Snažna prodaja medicinske opreme uvećala profit Filipsa

Snažna prodaja medicinske opreme uvećala profit Filipsa
Snažna prodaja medicinske opreme uvećala profit Filipsa

AMSTERDAM - Kvartalna neto dobit holandskog giganta elektronske industrije Filipsa (Philips) porasla je zahvaljujući snažnoj prodaji tehnoloških rješenja vezanih za zdravstvo, koja su trenutno u fokusu kompanije.

Neto profit kompanije je skočio za 18 odsto, na 383 miliona evra u trećem tromjesečju, dok je prodaja porasla za jedan odsto, na 5,9 milijardi evra, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija Frans pres.

Kompanija je, takođe, zadržala svoje projekcije profita za čitavu godinu, jer očekuje dobre rezultate u posljednjem ovogodišnjem kvartalu, ali je ipak izrazila zabrinutost zbog kolebanja na tržištima.

"Naše perspektive za 2016. godinu ostaju nepromenjene, jer očekujemo dalje poboljšanje zarade u četvrtom kvartalu", navodi se u saopštenju generalnog direktora kompanije, Frans van Hutena.

Filips je 2014. godine saopštio da prodaje svoje poslovanje za osvetljenje, koje je duže od veka bilo kamen temeljac kompanije, kako bi se fokusirao na poslovanje sa medicinskom opremom, gdje su profitne margine veće i koje je manje izloženo konkurenciji sa tržišta u razvoju.

Ogranak za osvetljenje "Filips lajting" je krajem maja uspješno izašao na berzu u Amsterdamu, a Filips trenutno u njemu drži većinski udio od 71 odsto.

Kompanija Filips, osnovana 1891. godine u Ajndhovenu, trenutno zapošljava 112.000 ljuidi u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije