Tržište

Sve veća potražnja za radnicima na primorju

Sve veća potražnja za radnicima na primorju
Foto: Ilustracija | Sve veća potražnja za radnicima na primorju

TREBINJE - S početkom turističke sezone, sve je veća potražnja za radnicima na primorju. Donedavno su radnici iz Republike Srpske sezonski angažman uglavnom dobijali na crnogorskom primorju, a sve je više radnika, posebno iz Trebinja i Hercegovine koji rade u Dubrovniku i okolini.

Dok kvalifikovani radnici iz Hrvatske odlaze za Njemačku, Irsku ili dalje, poslodavci se hvataju za glavu: manjak radnika osjećaju svi, od građevinaca do ugostitelja.

"Potreba za kvalifikovanom ali i sporednom radnom snagom je velika, Vlada je odobrila male kvote tako da imamo veliki problem", rekao je ugostitelj iz Dubrovnika Ivo Ogresta.

Dubrovački poslodavci sve su češće u Trebinju u potrazi za radnicima. Primamljivi uslovi mnoge su već odveli u komšiluk.

"Radim već nekoliko mjeseci i prezadovoljan sam", izjavio je vozač autobusa Borislav Čolović.

Plate su za iste poslove dva ili tri puta više nego kod nas, a većina poslodavaca obezbjeđuje i smještaj i druge pogodnosti. Konobarska plata na primjer iznosi od 600 do 1000 evra, a plata spremačice od 500 do 700 evra. Radnici sa boljim kvalifikacijama zarađuju i znatno više.

"Najtraženiji su konobari, kuvari, spremačice", naveo je Ogresta.

Zavod za zapošljavanje nema zakonsku mogućnost da posreduje, jer Hrvatska i BiH još nemaju potpisan sporazum u ovoj oblasti, pa se radnici snalaze u vlastitoj režiji.

"Zavod posreduje samo kad je riječ o državama sa kojima imamo potpisan sporazum", istakao je direktor filijale ZZZ Republike Srpske Trebinje Dragan Popović.

Traže se mesari, vozači, zidari, svi ugostiteljski profili. Čak i visokoopbrazovani stručnjaci, informatičari, prevodioci i druga zanimanja dobijaju poslove u Dubrovniku. Nužda zakon mijenja, kaže stara poslovica, pa dok Dubrovčani svakodnevno kupuju jeftiniju robu u Trebinju, i Trebinjci u Dubrovnik više ne idu samo radi kupanja, nego i radi dobre zarade.

(rtrs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije