Tržište

Svjetski ekonomski forum: 2018. godina ne sluti na dobro

Svjetski ekonomski forum: 2018. godina ne sluti na dobro
Foto: Ilustracija | Svjetski ekonomski forum: 2018. godina ne sluti na dobro

DAVOS - Klimatske promjene postaju sve opasnije, nejednakost raste, a svjetski stručnjaci vjeruju da smo na ivici sukoba globalnih razmjera, prenosi CNN.

90 odsto stručnjaka Svjetskog ekonomskog foruma očekuje da će se u 2018. godini zahuktati politički i ekonomski sukobi između svjetskih velesila, a gotovo 80 odsto ih očekuje izbijanje rata.

Rezultati su to istraživanja objavljenog uoči godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u švajcarskom Davosu. Stručnjaci su upozorili na rastuće tenzije u svijetu, protekcionizam, onečišćenje okoline i opasnost od sajber-napada.

"Budimo iskreni: 2018. godina ne sluti na dobro. Iako tržište jača, a ekonomija nije loša, građani su podijeljeni, vlade baš ne vladaju, a svjetski poredak se raspada", izjavio je vođa Euroazia Grupe Jan Bremer.

Sajber napadi

Bremer je najavio da bi sofisticirani napadi internet-virusima ove godine mogli naštetiti velikim korporacijama, bankama i tržištima. Meta bi im mogao postati i sam internet.

"Prijetnja od sajber-napada koji bi mogao potresti cijelo gospodarstvo danas je stvarna", izjavio je Bremer.

Svjetski ekonomski forum smatra da vlade i kompanije moraju poraditi na svojim sistemima zaštite kako bi se bile u stanju obraniti od takvih napada.

Klimatske promjene

Prema WEF-u, najveća globalna prijetnja su klimatske promjene. To ne začuđuje jer je rujan 2017. godine bio rekordan po broju prirodnih katastrofa, izjavila je Alison Martin iz osiguravajućeg društva Cirih.

Ujedinjene nacije upozorile su da su klimatske promjene ulje na vatru regionalnih konflikata te da potiču pojačanu migraciju.

Martin je dodala kako porast svjetskih temperatura takođe ugrožava poljoprivredu. Smatra da su sve veći izgledi da usjevi istovremeno propadnu u SAD-u i Kini, koji zajedno proizvode više od 60 odsto svjetskih žitarica.

Nejednakost raste

Iako se svjetska ekonomija oporavlja, od toga profitiraju većinom samo oni najbogatiji.

Većina ljudi živi u zemljama u kojima raste nejednakost dohodka, a plate stagniraju. Prema WEF-u, prošle godine su prvi put u posljednjih deset godina porasle rodne razlike u visini plata.

Sve gora ekonomska situacija očekuje nas zbog "visokog nivoa ličnog duga, nedovoljne štednje i niskih penzija", upozoravaju iz WEF-a.

Protekcionizam i "Amerika na prvom mjestu"

Stručnjaci strahuju da bi Trampova politika "Amerike na prvom mjestu" mogla dovesti do stvaranja vakuuma na poziciji svjetskog vodstva i narušiti ključne savezničke odnose.

"Trump ne vjeruje u vrijednost NATO-a, a Ameriku je povukao iz Trans-pacifičkog partnerstva i Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. Uz to, ponovo pregovara o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom. Tramp svojom protekcionističkom politikom stvara probleme partnerstvu između SAD-a i Evrope, pa se članice EU polako okreću alternativnim saveznicima, poput Kine“, naglašava direktor konsultantske kuće Control Risks, Džonatan Vud.

WEF upozorava da bi sve jače populističke i nacionalističke tendencije koje su u usponu širom svijeta mogle destabilizirati odnose među državama. "Varijacije na temu Trampa danas vidimo u raznim zemljama, od Kine, Japana, Rusije i Turske pa do Saudijske Arabije i Filipina", stoji u WEF-ovom izvještaju.

(index.hr)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije