Tržište

Toyota potpuno obustavlja prodaju dizelaša

Toyota potpuno obustavlja prodaju dizelaša
Foto: N.N. | Toyota potpuno obustavlja prodaju dizelaša

Japanski auto-gigant Toyota najavio je potpunu obustavu prodaje dizel automobila u Evropi, već od ove godine.

"U našim putničkim automobilima će biti ukinut dizel u 2018. godini", rekao je prvi Toyotin čovjek u Evropi, Johan van Zyl.

On je objasnio da Toyota ne planira da razvija nove dizel tehnologije za putničke automobile, dodajući da će njihov fokus i dalje biti hibridna vozila.

Skandal u vezi sa varanjem štetnosti emisije izduvnih gasova, koji je prvo eksplodirao u Folksvagenu 2015. godine ubrzao je "okretanje leđa" dizel tehnologiji, zbog štetnosti izduvnih čestica.

Ovaj skandal potresao je cijelu atomobilsku industriju i zadao veliki udarac proizvođačima automobila, jer su se godinama trudili da smanje emisiju ugljen-dioksida uz podršku vlasti.

Evropske prijestonice, poput Pariza, najavili su zabranu dizel automobila, a vrhovni njemački sud je otvorio put svima koji žele da zabrane stare dizelaše na svojim ulicama.

I Rim, kao jedan od saobraćajno najzagušenijih evropskih gradova planira da zabrani vožnju dizel automobila u centru grada do 2024. godine.

Upravo ovi skandali i pad popularnosti dizelaša podstakao je velike auto-gigante da razmisle o "izbacivanju" dizelaša i pomjeranju fokusa na električna ili hibridna vozila.

Prošle godine skoro 15 odsto Toyotine prodaje u Evropi činila su dizel vozila, što je pad u odnosu na 30 odsto u 2012. godini.

U međuvremenu prodaja Toyotinih hibridnih modela naglo je porasla. Potpredsednik Toyote Didier Leroi rekao je da je 2011. godine, prije izbijanja "Dizelgejta", ova kompanija "već počela da predviđa činjenicu da ne trebaju da novac i resurse usmjeravaju na dizel automobile".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije