Tržište

Tramp objavio trgovinski rat Kanadi

Tramp objavio trgovinski rat Kanadi
Tramp objavio trgovinski rat Kanadi

Američki predsjednik Donald Tramp počeo je opštu ofanzivu protiv Kanade, glavnog ekonomskog partnera Sjedinjenih Država, i objavio trgovinski rat nametanjem poreza na građevinsko drvo te prijetnjom da će ga uvesti i za mliječne proizvode.

Nakon što je u ponedjeljak uveo porez na uvoz kanadskog građevinskog drveta američki predsjednik je u utorak na društvenoj mreži Twitter napisao: "Kanada je jako otežala aktivnosti naših proizvođača mlijeka iz Wisconsina i drugih pograničnih država. To više nećemo tolerisati. Vidjećete", prenosi Hina.

Vjeran svojm obećanjima iz kampanje, Tramp je krenuo u ofanzivu protiv trgovinskih sporazuma za koje drži da nanose štetu Amerikancima.

"Pristojan sam, ali vrlo odlučan u obrani interesa Kanade", odgovorio je kanadski premijer Justin Trudeau u utorak na kanalu CTV News.

Optužbe američkih proizvođača

Povezane s Meksikom u sjevernoameričkom sporazumu o slobodoj trgovini (Alena), Sjedinjene Države i Kanada ostvaruju godišnji promet trgovinskih razmjena blizu 545 milijardi dolara, što, prema američkim podacima, predstavlja deficit na štetu Washingtona od 11,2 milijarde dolara.

Udarom na građevinsko drvo Tramp otvara stari predmet, koji dijeli te susjede već 35 godina.

Američki proizvođači optužuju kanadske kolege da izvoze građevinsko drvo po dampinškim cijenama, zahvaljujući subvencijama koje primaju. 

Trgovinski rat možda će ići na ruku američkim proizvođačima drva, ali bi mogle pogoditi građevinski sektor, ocjenjuju neki stručnjaci i predviđaju da bi cijena gradnje kuće mogla porasti za 12 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije