Tržište

Tramp uveo carine na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara

Tramp uveo carine na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara
Foto: N.N. | Tramp uveo carine na kinesku robu vrijednu 50 milijardi dolara

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa objavila je danas spisak kineske robe u vrijednosti od 50 milijardi dolara koja će biti podložna povišenoj taksi od 24 odsto, čime će eskalirati trgovinski rat, prenosi AP.

Ranije danas je prenijeto da nove uvozne tarife američkog predsjednika Donalda Trampa prijete da ugroze globalni trgovinski sistem, izazivajući hitne kontramjere drugih zemalja i prouzrokujući štetu američkoj ekonomiji, upozorio je Međunarodni monetarni fond.

“Ne potcjenjujmo makroekonomske posljedice - izjavila je direktorka MMF-a Kristin Lagard, ocjenjujući da će tarife imati veće ekonomske posljedice ako izazovu kontramere trgovinskih partnera, poput Kanade i Njemačke”, prenosi Rojters.

U izvještaju o ekonomskoj politici SAD, ta međunarodna finansijska institucija je takođe iznijela manje optimističnu procjenu od Trampove administracije vezano za njen potencijalni privredni rast.

Iako se očekuje snažan privredni rast SAD u ovoj i narednoj godini, najnovije poreske mjere i politike potrošnje bi mogle prouzrokovati veće rizike od 2020. godine pa nadalje, ocjenjuje se u izvještaju MMF-a.

Britanska agencija podsjeća da je Tramp nedavno uveo carine na uvoz čelika i aluminijuma iz EU, Kanade i Meksika.

“Te mjere će vjerovatno dodatno udaljiti svijet od otvorenog, pravednog i na propisima baziranog trgovinskog sistema, i imaće nepovoljnog uticaja i po ekonomiju SAD i po njene trgovinske partnere”, navodi se u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije