Tržište

Transibirska pruga do Beča 2033.

Transibirska pruga do Beča 2033.
Foto: N.N. | Transibirska pruga do Beča 2033.

BEČ - Nova austrijska vlada namjerava da sprovede dugogodišju namjeru i produži transibirsku prugu širokog kolosjeka do Beča, i s tim u vezi su Austrijske željeznice (OeBB) i Ruska željeznica potpisale dodatni ugovor.

Ministar saobraćaja Norbert Hofer rekao je danas da je za potrebne dozvole za austrijsku deonicu neophodno par godina, ali ne i decenija, kao što je slučaj za druge velike projekte.

"Želimo da se tom prugom vozimo već 2033“, poručio je on.

Finansijski detalji ovog projetka, o kojem je bilo riječi na današnjoj sjednici vlade, nisu poznati, ali Hofer ističe da će se za Austriju ulaganja višestruko isplatiti.

Njegov ruski kolega Maksim Sokolov i šef ruske železnice Oleg Bjelozerov podvukli su strateški značaj ovog željezničkog koridora.

Obojica su uvjereni da će biti moguće da se za projekat privuku veliki investori i dobiju sredstva iz fondova.

Uvjereni su i da će i investitori iz Austrije podržati ovaj projekat.

Prije više godina su šefovi željeznica Rusije, Ukrajine, Slovačke i Austrije potpisali memorandum o namjerama i tokom svake državne posjete predstavnika dvije zemlje je ovaj projekat tema.

Austrija priključenjem na Transibirsku prugu očekuje da će uspjeti da se uključi i na „Novi Put svile“, i na svoju prugu skrene transporte robe iz Kine.

U Austriji se procjenjuje da bi izgradnja pruge širokog kolosjeka od Košica do Beča, na oko 400 kilometara, koštalo oko 6,5 milijardi evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije