Tržište

Tuzlanska Aida ni danas nije kupljena

Tuzlanska Aida ni danas nije kupljena
Foto: Ilustracija | Tuzlanska Aida ni danas nije kupljena

TUZLA - Nijedna koverta sa ponudom za kupovinu Fabrike obuće „ Aida“ Tuzla nije danas stigla na zakazani rok.

 Bivši radnici su ogorčeni što će na kraju ipak fabrika otići za male novce.

Nekadašnji obućarski gigant u stečaj je otišao 2015. godine, a više od 300 radnika na biro. Godinama su trajali problemi u ovoj tvornici, a radnici su vječito održavali proteste, blokade saobraćajnica, itd. Nakon stečaja, cijena fabrike je konstantno opadala, a na kraju je došla na oko četiri miliona maraka. Kupca ni danas nije bilo.

"I prošli put smo rekli da se neće niko pojaviti dok fabriku neko ne dobije za džaba. Neko će je dobiti, a nama radnicima ništa. U ovoj državi, stečaj, politički i provredni i stečajni kriminal su najgori. Mi radnici smo nemoćni. Ne znamo šta da radimo. Oni koji su ovdje napravili kriminal u fabrici, imaju prava na potraživanja. Mi radnici koji smo gradili fabriku, nemamo ništa",  rekao je Hasan Užičanin, predstavnik bivših radnika "Aide" koji su se danas okupili ponovo pred tvornicom.

Nedavno je uplaćena i zadnja rata za penzioni staž radnicima. 

Oko šest miliona maraka u toku tri godine uplatila je Vlada TK koja se obavezala na to nakon stečaja, a koja je bila većinski vlasnik fabrike. Radnici nikada nisu dobili osam plata zagarantovanih stečajem, niti je većina od njih našla novi posao.

Naredna prodaja fabrike bit će slobodna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije