Tržište

U 2018. nas čekaju skuplje aviokarte

U 2018. nas čekaju skuplje aviokarte
Foto: N.N. | U 2018. nas čekaju skuplje aviokarte

Globalni ekonomski rast i veći broj putnika rezultiraće poskupljenjem aviokarata, pa aviokompanije iduće godine mogu računati na rekordnu dobit, procjenjuje Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja (IATA).

Ta strukovna organizacija objavila je očekivanja za ovu i iduću godinu, a oba su prilično optimistična. Što se tiče ove godine, ranije prognoze o 31,4 milijarde dolara sada su podignute na 34,5 milijardi dolara, što je ipak manje od prošlogodišnjeg rezultata. Ukupna dobit aviokompanija u svijetu iduće godine mogla bi porasti 11 odsto, odnosno na 38,4 milijarde dolara, a od tog iznosa najveći dio će se odnositi na američke i evropske prevoznike, konkretno 27,9 milijardi dolara.

Američke kompanije ostvariće 16,4 milijarde dolara neto dobiti, ali uprkos rastu s procijenjenih 15,6 milijardi dolara u ovoj godini, profitabilnost kompanija u SAD-u ustvari opada. “Sjevernoamerički prevoznici u posljednje tri godine generirali su više od polovine dobiti cijele industrije, ali rastući troškovni pritisci usporili su dalja poboljšanja”, navodi se u izveštaju IATA-e.

U izvještaju se predviđa da će u Sjevernoj Americi kapaciteti rasti 3,4 odsto, neznatno manje od 3,5 odsto povećanja prometa.

Što se tiče evropskih kompanija, IATA je povećala procjene njihove ovogodišnje dobiti s 8,6 milijardi dolara na 9,8 milijardi dolara.

Iduće godine dobit će porasti na 11,5 milijardi dolara. IATA smatra da je globalna profitabilnost u aviosaobraćaju sada na mnogo održivijem putu, pa organizacija preporučuje kompanijama da drže rashode pod kontrolom. Naime, rastući troškovi goriva i radne snage predstavljaju sve veći teret za poslovanje prevoznika.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije