Tržište

Ukinuta zabrana izvoza jabuka u Rusiju

Ukinuta zabrana izvoza jabuka u Rusiju
Foto: N.N. | Ukinuta zabrana izvoza jabuka u Rusiju

TREBINJE - Voćari iz Bosne i Hercegovine ponovo mogu izvoziti jabuke u Rusku Federaciju jer su nadležna tijela u ovoj zemlji ukinula zabranu iz januara, koja je uvedena zbog sumnje u reeksport.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je danas za "Nezavisne" kako ga je o tome u utorak obavijestio Petar Ivancov, ruski ambasador u BiH, a potvrdu je dobio od prvog čovjeka ruske fitosanitarne inspekcije.

"Bez obzira na ukidanje zabrane, oni će uskoro doći u posjetu BiH nakon završetka berbe kako bi se uvjerili kojim količinama i kapacitetima raspolažemo", kazao je Šarović.

On je dodao da sve nadležne institucije, inspektorati u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčkom, moraju u narednom periodu da obrate pažnju i spriječe bilo kakve zloupotrebe i šverc.

"Zbog neodgovornih pojedinaca više ne treba sebi da dozvolimo takvu situaciju. Od šverca korist imaju samo pojedinci. Ukoliko radimo izvozne poslove s Rusijom, koristi će imati naša šira zajednica, ugledne kompanije, brojne porodice i cijela zemlja", rekao je Šarović, koji je juče posjetio Plantažu jabuka AD Popovo Polje, jednu od najvećih u RS.

Goran Perković, direktor Uprave za zaštitu bilja BiH, nam je rekao kako dobar dio procedura kada je izvoz u pitanju ostaje na snazi u skladu s ranije potpisanim protokolom, s tim da ruska strana sada zahtijeva i dodatne uslove koje treba ispoštovati.

"Dostavili smo im traženu dokumentaciju, sproveli smo mjere koje su tražili, a delegacija iz BiH je boravila u Moskvi po ovom pitanju, tako da su se oni odlučili da ukinu zabranu", kazao je on.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ministru Šaroviću su zamjerili što ih je putem medija obavijestio o ovoj odluci iako, kako su poručili, ukidanje zabrane nije samo njegova zasluga.

Spoljnotrgovinska komora BiH pozdravila je napore nadležnih i izrazila nadu da će se u budućnosti nesmetano i u skladu sa svim relevantnim propisima odvijati i unapređivati spoljnotrgovinska razmjena BiH, kako s Ruskom Federacijom, tako i s ostalim državama svijeta.

O tome koliko je zabrana izvoza negativno uticala na bh. privredu dovoljno govore uporedni podaci o izvozu za prvih pet mjeseci ove i prošle godine. Naime, u prvih pet mjeseci 2017. izvoz je iznosio 10.638.762 KM, dok je u istom periodu ove godine bio samo 867.639 KM, što predstavlja pad izvoza od čak 92 odsto. Prema podacima Komore, od ukupnog izvoza jabuka samo osam odsto ne ide u Rusiju.

Podsjećamo, Rusija je uvela zabranu uvoza nakon što je na drvenim kutijama u kojima su jabuke bile odložene pored uvozne deklaracije s podacima iz BiH pronašla i etikete koje ukazuju kako su jabuke uvezene iz Poljske. Naknadnom kontrolom je ustanovljeno kako je preduzeće iz Bijeljine izvezlo sporno voće zbog čega je skinuto sa liste izvoznika, a prijavljeno je i MUP-u RS i nadležnom tužilaštvu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije