Tržište

Ukrajina ne priznaje dug Moskvi zbog "nevaljanog" sporazuma

Ukrajina ne priznaje dug Moskvi zbog "nevaljanog" sporazuma
Ukrajina ne priznaje dug Moskvi zbog "nevaljanog" sporazuma

KIJEV - Ukrajina je danas izložila svoju odbranu pred britanskim sudom povodom duga od 3,0 milijarde dolara Rusiji, tvrdeći da izvorni sporazum o kreditu sa susjedom i bivšim saveznikom nije valjan, saopštila su ministarstva inostranih poslova i finansija u Kijevu, prenosi britanska agencija Rojters.

Rusija je podnijela tužbu protiv Ukrajine u februaru ove godine londonskom Višem sudu zahtjevajući da Ukrajina otplati dug od 3,0 milijarde dolara po osnovu evroobveznica, koje su dospijele 20. decembra.

"Ukrajinska odbrana objašnjava da ugovor o kreditu nije valjan i da nije pravosnažan iz više razloga", navodi se u saopštenju ministarstava.

"Prema ukrajinskom zakona, Ukrajina nije imala nadležnost da uđe u sporazum koji krši tada važeće limite zaduživanja... ugovor je isposlovan putem vršenja pritisaka Rusije na Ukrajinu tokom 2013. godine, kako bi se sprečilo da Ukrajina potpiše Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom", dodaje se dalje.

Riječ je o dugu po evroobveznicama koje je izdala vlada bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča dva mjeseca prije nego što je pobjegao u Rusiju u februaru 2014. godine, zbog krvavih uličnih protesta u Kijevu.

Prvobitno, Ukrajina je trebalo da iznese svoju odbranu pred londonskim sudom do 19. marta, ali je dobila produženje roka do 16. aprila, nakon čega je tražila još jedno odgađanje do danas.

Ova tužba je postala još jedan kamen spoticanja između dvije zemlje, čiji su odnosi na najnižem nivou ikada poslije pripajanja poluostrva Krim Rusiji i sukoba između proruskih pobunjenika sa ukrajinskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije