Tržište

Ukupna industrijska proizvodnja u RS veća za 3,4 odsto

Ukupna industrijska proizvodnja u RS veća za 3,4 odsto
Foto: N.N. | Ukupna industrijska proizvodnja u RS veća za 3,4 odsto

BANJALUKA - Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u periodu januar-mart veća je za 3,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je u martu ove u poređenju sa istim mjesecom lani veća za 6,3 odsto, navedeno je u informaciji o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju za prva tri mjeseca 2018. godine, koju je danas prihvatila Vlada Srpske.

Prerađivačka industrija je u periodu januar-mart ove godine u odnosu na isti period 2017. godine imala pad proizvodnje od dva odsto, dok je u martu 2018. godine u poređenju sa martom 2017. godine zabilježila rast proizvodnje od 2,6 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj zaposlenih radnika u ukupnoj industriji u periodu januar-mart 2018. godine veći je za 3,1 odsto u odnosu na isti period 2017. godine, dok je u istom periodu broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji veći za 3,7 odsto.

Privredni subjekti iz prerađivačke industrije imaju najveći uticaj na spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske, jer su ostvarili 85 odsto ukupno ostvarenog izvoza Republike Srpske u prvom tromjesečju ove godine, navodi se u saopštenju.

U periodu januar-mart ove godine godine, prerađivačka industrija je ostvarila obim spoljnotrgovinske razmjene u iznosu od 1,7 milijardi KM, što je više za 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine godine.

U saopštenju se navodi da metalska industrija ima poseban značaj za privredu Republike Srpske, obzirom da ista učestvuje sa 17,81 odsto u ukupno ostvarenoj proizvodnji industrije Republike Srpske u prva tri mjeseca ove godine godine, odnosno sa 29,1 odsto u ukupno ostvarenoj proizvodnji prerađivačke industrije.

Vlada je prihvatila i informaciju o prijedlogu Sporazuma između Vlade Republike Srpske i Vlade Nižnjegorodske oblasti o jačanju međunarodnih i ekonomskih odnosa u trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj i humanitarnoj oblasti, te dala saglasnost za potpisivanje sporazuma sa Vladom Nižnjegorodske oblasti o jačanju međunarodnih i ekonomskih odnosa u trgovinskoj, ekonomskoj, naučnoj, tehničkoj i humanitarnoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije